Kuukausilaskutteisten palveluiden kilpailutus

Tärkeä osa taloudellisen riippumattomuuden saavuttamisessa on menojen tiputtaminen. Menojen tiputtaminen on toinen kohta KaljuKoon taloudellisen vapauden reseptissä ja se on välttämätön vaihe tavoitteeseen pääsemisessä. Blogin puolelta löytyy paljon säästämiseen liittyviä kirjoituksia ja niitä tulee tulevaisuudessa lisää.

Ehkä se helpoin tie menojen pienentämiseen on toistuvien kuukausimaksujen minimoiminen. Ensimmäinen askel on tietysti karsia kaikki sellaiset palvelut, joista ei kannata maksaa ollenkaan. Tästä kertoo lisää KaljuKoon suosittu säästämisen alkeet -kurssi. Meidän harmiksi väkivaltaisen karsintatyön jälkeenkin meille jää silti joitain palveluita, joista on vain pakko kuukausittain maksaa. Tässä oppaassa käydään läpi, miten näistä pirulaisista päästään kaikkein halvimmalla. Kun otat näistä neuvoista vaarin (tai mummon), niin voit säästää kymmenessä vuodessa jopa tuhansia euroa. Eikä sinun tarvitse edes nousta sohvalta!

Puhelinliittymän kilpailutuksesta kokonaan oma sivunsa linkin takaa: Puhelinliittymän kilpailutus

 

Kilpailuta laajakaista

Laajakaistan osalta hinnassa on harvemmin niin paljon ilmaa kuin mobiilipuolella, ja sijaintisi vaikuttaa tietysti enemmän kuin puhelinliittymässä. Monilla alueilla/kerrostaloissa ei oikeasti ole mitään realistista mahdollisuutta ottaa toisen operaattorin liittymää. Tietysti oman laajakaistapaketin hinta kannattaa tarkastaa ja varmistaa ettet maksa ylimääräistä jostain typerästä viihdeboksisuperpaketista. Jos hyviä kumppanuustarjouksia ilmenee, niin löydät ne tästä alta.

Kilpailuta sähkösopimus

Sähkösopimus ei ole sen kummoisempi temppu kilpailuttaa ja se kannattaa ehdottomasti hoitaa kerran vuodessa. Tilanteet elää ja sähköyhtiöt luottavat siihen, ettei kuluttajat uusi sopimuksiaan. Vanha sopimuksesi saattaa olla erittäin surkea nykytilanteeseen peilatessa ja tämä kannattaa tarkistaa ainakin kerran vuodessa. Pienessä kerrostaloasunnossa summat repeää harvoin kovin korkeaksi, mutta suuremmalla kulutuksella sopimuksella on tietysti sitä isompi painoarvo. 

Hyvänä nyrkkisääntönä voinee pitää, että pienen kulutuksen kerrostaloasumisessa kannattaa tähdätä sähkösopimukseen, jossa perusmaksu on mahdollisimman alhainen. Suurempi kuluerä itse sähkön kulutuksen sijaan tulee aina olemaan sähkön siirtomaksu, jota et voi kilpailuttaa. Tähtää siis sopimukseen, jossa perusmaksu on nollassa tai ainakin lähellä sitä. Esimerkiksi itse maksoin typeryyttäni neljän euron kuukausittaista perusmaksua pörssisähkösopimuksesta. Vaihdoin täysin vastaavaan soppariin, jossa perusmaksu on 0 euroa ja säästän vuodessa 48 €. 

Omakotitalossa asuessa muuttujia onkin enemmän ja sähkösopimuksen vaikutus on paljon suurempi. Tällä osastolla minulla ei ole omakohtaista kokemusta, mutta sähkölämmitteisessä omakotiasumisessa perusmaksu ei ole enää niin merkitsevä tekijä. Laske kulutuksen mukaan jokainen tarjous auki ja vertaa sitä pörssisähkön hintaan vuoden ajalta. Pörssisähkö on muutenkin käsite, johon kannattaa tutustua. Sähkön spot-hinta vaihtelee reilusti vuorokauden ajan mukaan ja yöllä sähkö voi olla jopa puolet halvempaa kuin päivällä. Yöllä siis lämmitykset täysille! Omakotiasujan kannattaa myös tutustua esimerkiksi ilmalämpöpumppuihin, jos sitä kautta saisi aikaan säästöjä. 

Kilpailutussivustojen kanssa kannattaa sitten olla tarkkana. Monet hinta-arviot perustuvat erittäin alakanttiin laskettuun spot-hintaan tai vaihtoehtoisesti ilmoitettu hinta on voimassa vain seuraavan kuukauden. Vertailusivusto on kuitenkin näppärä vaihtoehto kartoittaessa vaihtoehtoja, mutta itse olen näiden palveluiden suhteen sen verran skeptinen, että teen itse sopimuksen aina tarjoajan omilta sivuilta. Alla esimerkki https://www.sahkonhinta.fi/ vertailusivun tuloksesta. Esimerkissä vertailusivusto laskee Imatran Seudun Sähkön sopimukseen vuosikustannuksen arvion “kuluneen kuukauden spot-hinnan” mukaan. Tässä tapauksessa 81 € vuosiarvio saadaan aikaiseksi 2,46 snt/Kwh hinnalla:

Kurkataanpas miltä spot-hinta tätä kirjoittaessa (15.5.2020) oikeasti näyttää. Esimerkiksi Vattenfallin sivuilta näet tämänhetkisen spot-hinnan:

Esimerkiksi vattenfallin sivusto kertoo sähkön spot-hinnan
Spot-hinta kertoo sähkön tuntihinnan pyörivän päiväsaikaan noin 5 sentin tienoilla

Eli tuo 81 € vuosiarvio ei vastaa ollenkaan totuutta, ellet käytä sähköä vain öisin. Imatran Seudun Sähkö antaa itseasiassa omilla sivuillaankin arvioiduksi pörssihinnaksi 4,11 snt/kWh, joka on yli 60% enemmän! Tarinan opetus on siis se, että katso tarkkaan vertailusivustojen ilmoittamat hinnat ja mistä ne oikeasti koostuvat. Jos joku tarjous kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se todennäköisesti on. Vertailusivustoja on pilvin pimein ja niihin kannattaa suhtautua varauksella. KaljuKoon täyttä luottamusta ei yksikään vertailusivusto ole vielä ansainnut.

Imatran Seudun Sähkön omilla sivuilla arvioitu pörssihinta on paljon lähempänä totuutta
Sähköfirman omilla sivuilla arvio on paljon lähempänä todellisuutta

“Rescue-henki” on vahva myös sähkösopimuksissa. Eli jos lähdet vaihtamaan sähkösopimustasi toiseen, niin puhelimesi todennäköisesti soi heti seuraavana arkipäivänä. Tähän puheluun kannattaa valmistautua sillä, että sinulla on tarkasti tiedossa uuden sopimuksen tiedot, ja paljonko se sinulle kustantaa. Näiden hintojen alle rescue-soittajan on siis päästävä, että he saavat pidettyä sinut asiakkaanaan. Puheluun kannattaa ehdottomasti vastata. Ilmoitat puhelimessa selkeästi, millaisen sopparin haluat ja millä hinnalla olet vaihtoa tekemässä. Hyvällä tuurilla nykyinen toimittaja pystyy alittamaan uuden tarjouksen.

Kilpailuta sähkösopimus ja säästä euroja!

Kilpailuta vakuutukset

Kunniamainintana vielä vakuutukset. Ensinnäkin, hankkiudu eroon kaikista turhista vapaaehtoisista vakuutuksista. Matkavakuutus saattaa tulla ammattiliiton tai luottokortin kautta, tapaturmavakuutus voi tulla työpaikalta jne. Tai sitten olet muuten vain kerännyt vakuutuksia, joissa on päällekkäisyyksiä. Jos et ole perillä, mistä kaikesta maksat, niin lähde siitä liikenteeseen:

  • Mitä vakuutuksia sinulla on työnantajasi kautta?
  • Mitä vakuutuksia luottokortin tai pankin kautta?
  • Ammattiliiton vakuutukset?
  • Itse hankkimasi vapaaehtoiset vakuutukset: Eihän niissä ole päällekkäisyyksiä

Käy lista läpi, hankkiudu turhasta eroon ja pyydä parempaa tarjousta kilpailijalta. Oman pohdintansa ansaitsee sekin, että mitkä vakuutukset ovat oikeasti tarpeellisia ja mitkä ovat rahan heittämistä viemäriin. KaljuKoon vakuutuslista on tietysti todella lyhyt, mutta tästä aiheesta en lähde kanssasi väittelemään. Katso kuitenkin vakuutuksesi kriittisesti läpi, ja kysy itseltäsi, mitkä niistä ovat oikeasti aiheellisia.

Esimerkiksi henkivakuutus on yksi perinteinen lisävakuutus, joka myydään ihmisille syyllistämällä ja pelolla. “Henkivakuutus on epäitsekäs teko”. Henkivakuutusta ei ole mitään syytä ottaa, jos perheesi ei ole täysin riippuvainen tuloistasi, ja teillä ei ole säästöjä. Nämäkin rahat voi laittaa sijoituksiin, jotka pahimman sattuessa siirtyvät joka tapauksessa perheellesi.

Kilpailuttamalla säästää vuosia

Kuukausittaisten palveluiden kilpailuttaminen säästää vuosia. Pelkästään tämän sivun ohjeilla pystyt säästämään vuodessa mahdollisesti satoja euroja. Leikitään ajatuksella, että saat vähennettyä kuukaudessa puhelinliittymästä 15 €, sähköstä 10 €, vakuutuksista 20 €. 15+10+20 = 45 euroa kuukaudessa. 45 euroa on 20 vuodessa säästettynä 4800 € ja sijoitettuna yli 23 000 €. Onneksi olkoon! Säästit juuri naurettavan pienellä työllä tulevaisuuden itseltäsi valtavan summan rahaa ja pari työvuotta. 

Tässä oppaassa on mielestäni ne tärkeimmät kilpailutuksen kohteet asuntolainaa lukuunottamatta. Näiden lisäksi “kilpailuttaa” voi toki käytännössä kaiken keittiöremontista kuntosaliin.

Uusi lukija

Hoi uusi lukija! Päädyitkö sivuilleni sattumalta ja ihmettelet mistä on oikein kyse? Lähde KaljuKoon matkaan tavoittelemaan taloudellista vapautta ja aloita lukeminen ensimmäisestä kirjoituksesta. Kaikki julkaisut löytyvät myös aikajärjestyksessä blogikirjaston puolelta. Tervetuloa klubiin!