Kilpailutus

Päivitetyt puhelinliittymätarjoukset (30.8.2020)

KaljuKoon kumppanilinkit tällä sivulla merkattu tähdellä*. KaljuKoo voi jonkun sentin itselleen saada, jos kilpailutat liittymäsi tarjouksien kautta ja samalla tuet blogini olemassaoloa. Kilpailuta puhelinliittymä jo tänään!

Telia tarjoukset

Moi tarjoukset

DNA tarjoukset

Elisa tarjoukset

Tärkeä osa taloudellisen riippumattomuuden saavuttamisessa on menojen tiputtaminen. Menojen tiputtaminen on toinen kohta KaljuKoon taloudellisen vapauden reseptissä ja se on välttämätön vaihe tavoitteeseen pääsemisessä. Blogin puolelta löytyy paljon säästämiseen liittyviä kirjoituksia ja niitä tulee tulevaisuudessa lisää.

Ehkä se helpoin tie menojen pienentämiseen on toistuvien kuukausimaksujen minimoiminen. Ensimmäinen askel on tietysti karsia kaikki sellaiset palvelut, joista ei kannata maksaa ollenkaan. Tästä kertoo lisää KaljuKoon suosittu säästämisen alkeet -kurssi. Meidän harmiksi väkivaltaisen karsintatyön jälkeenkin meille jää silti joitain palveluita, joista on vain pakko kuukausittain maksaa. Tässä oppaassa käydään läpi, miten näistä pirulaisista päästään kaikkein halvimmalla. Kun otat näistä neuvoista vaarin (tai mummon), niin voit säästää kymmenessä vuodessa jopa tuhansia euroa. Eikä sinun tarvitse edes nousta sohvalta!

Osa tämän sivun tarjouksista on ”affiliate linkkejä”, eli KaljuKoo voi hyötyä niistä rahallisesti. Mitään haitallista vaikutusta niistä ei tietenkään sinulle ole, vaan päinvastoin: Nostan tälle sivulle vain sellaisia tarjouksia, jotka auttavat sinua säästämään rahaa, ja sinä puolestaan autat blogiani pysymään elossa.

Miten kilpailuttaa puhelinliittymä

Puhelinliittymän kilpailutus on todella helppoa. Voi pojat, että se onkin tehty helpoksi meille kuluttajille. Jos et ole tätä ikinä harrastanut, niin nyt kuulolla ja laita oman puhelinliittymäsi kilpailutus vireille tänään! Sinä (ja muut perheenjäsenesi) maksat todennäköisesti puhelinliittymästäsi aivan liikaa. Pystyt säästämään erittäin vähällä työllä mahdollisesti yli 15  € kuukaudessa. (Ja jos olet yhtään lukenut blogiani, niin tässä vaiheessa kerrot summan 173:lla, ja huomaat sen olevan kymmenen vuoden aikana 2595 €). Tämä on yksi niistä monista asioista, joissa rahajästi ajattelee: “en todellakaan jaksa nähdä vaivaa vaivaisen 15 € takia”. KaljuKoon klubissa tiedetään paremmin.

Olen itse kilpailuttanut omat puhelinliittymäni edelliset 3 vuotta ja ketjuttanut operaattoreiden tarjouksia. Monesti kampanjatarjoukset kestävät 12 kk, joten tämän projektin joutuu toki tekemään kerran vuoteen, mutta se on pieni vaiva, johon joutuu uhraamaan ehkä tunnin kallisarvoista aikaamme. Oman arvioni mukaan olen itse säästänyt vuosittaisella kilpailutuksella 3 vuoden ajalta keskimäärin vähän reilun 15 € kuukaudessa verrattuna siihen, että olisin ostanut operaattorin nettikaupasta ensimmäisen 4g-paketin listahintaan ja jättänyt homman siihen. 15x12x3 = 540 € absoluuttista säästöä kolmen vuoden ajalta. Ihan ok palkka kolmen tunnin työstä, ja tuo summa toki vielä tuplaa itsensä ~10 vuodessa, jos siitä saadaan 7 % tuotto irti sijoituksilla.

Puhelinliittymän kilpailutus

No mites se kilpailutus sitten tapahtuu? Se ei ole kovin kummoinen projekti: Laita liittymäsi siirtymään halvimmalle kilpailevalle operaattorille, ja odota nykyisen operaattorisi “rescue” -tarjousta. Itse olen kahdella edellisellä kerralla hoitanut prosessin ostoskeskusten ständeillä (ne on niitä ärsyttäviä kavereita, jotka nykii sinua hihasta, ja kyselee haluatko jutella vapahtajastamme, rajattomasta 5G:stä), mutta vielä helpommalla pääsee verkkokaupan kautta.

Sanotaan, vaikka että sinulla on “Sinisen” puhelinliittymä, josta alkaa edellinen 12 kk kampanjatarjous olemaan finaalissa, ja Sininen on laittanut sinulle tekstarilla uuden tarjouksen, joka on “ihan ok”, muttei maaginen. Mitä teet?

Sen verran kannattaa valmistautua, että olet perillä siitä millaisen liittymän oikeasti tarvitset: Rajaton 300 M vai riittääkö esim. 100 M (luulisi riittävän), puheminuutteja, tekstaripakettia, ulkomaan puheluita jne.?

Eli kasaa mieleesi tarvitsemasi paketti kuten:

 • Rajaton 4G
 • 100 M nopeus riittää
 • Rajattomat puhelut ja tekstarit
 • Ulkomaiden data/puhelut ei kiinnosta
 • Viihteet ja TV:t ja kanavapaketit ei kiinnosta pätkääkään

Nyt tiedät selkeästi mitä haluat. Sitten hoidetaan itse kilpailutus pois alta:

  1. Mene vaikka ruokaostosten yhteydessä etsimään kilpailevan operaattorin ständi ja marssi suoraan kavereiden puheille (myyjä saattaa säikähtää, kun menet suoraan tiskille ilman kalastelua, mutta älä anna sen häiritä).
  2. Kerro myyjälle, että sinulla on Sinisen kampanja päättymässä ja heidän uusi tarjous on tätä ja tätä. (Voit laittaa pientä värikynää tarjoukseen, jos tunnet olosi rohkeaksi.)
  3. Myyjä todennäköisesti tarjoaa sinulle jotain pakettia, mitä heidän on pakko tarjota.
  4. Kerro vielä tarpeesi, ja muista mainita, että hinta ratkaisee.
  5. Vastaanota tarjous “Pinkiltä” ja laita liittymäsi siirtymään.

 

24 tuntia myöhemmin…

 1. Sininen laittaa tekstarin, jossa lukee jotakuinkin: “Huomasimme, että olet vaihtamassa operattoria. Haluatko, että olemme sinuun yhteydessä ja teemme uuden tarjouksen ja….”.
 2. Kyllä haluan.
 3. Sininen soittaa sinulle: Kerro Pinkin tarjouksesta (voit laittaa pientä värikynää tarjoukseen, jos tunnet olosi rohkeaksi).
 4. Sininen pistää parhaan “rescue” -tarjouksensa, ja nyt sinulla on kaksi kilpailukykyistä tarjousta, joista voit iloisena kuluttajana valita paremman. Yleensä rescue -tarjoukset ovat parempia, kuin “normaalit” kampanjat.

Eli ei homma eikä mikään. Sama konsepti onnistuu tietysti ilman mitään ständivisiittejä verkkokaupan kautta, jos ihmisille naamatusten juttelu ei kiinnosta. Liittymä vain siirtymään verkkokaupan kautta, niin nykyinen operaattorisi laittaa ihan yhtä lailla pelastusoperaation tulille. Kaikki liittymän sulkemiset ja avaamiset hoituvat operaattorin kautta, joten sinun ei tarvitse itse niistä stressata.

Ole kuitenkin tarkkana, ettet sitoudu mihinkään elämää pidempään määräaikaiseen sopimukseen (jos et ole varma vuosisadan parhaasta diilistä) tai jätä “kaupan päälle” tulleita ilmaisia kuukausia raksuttamaan taustalle. Todella moni kuukausilaskutteinen palvelu perustuu täysin siihen, että ihmiset unohtavat tai eivät jaksa niitä perua. Vältä siis kaikkia “ilmaisen kuukauden” tarjouksia tai vähintäänkin varmista, että muistat perua ne ennen kuin ne menevät laskuun.

Puhelinliittymän kilpailutus on siis hyvinkin kevyt operaatio ja KaljuKoo tekee homman vielä helpommaksi. Alta löydät tämänhetkiset parhaat kumppanuustarjoukset, joita voit käyttää täysin vapaasti oman kilpailutuksen suorittamiseen. Valitse omaan silmään paras tarjous sivun ylälaidaasta, laita liittymä siirtymään, odota nykyisen operaattorin rescue-tarjousta ja valitse niiden väliltä. Helppoa säästöä!

Kilpailuta laajakaista

Laajakaistan osalta hinnassa on harvemmin niin paljon ilmaa kuin mobiilipuolella, ja sijaintisi vaikuttaa tietysti paljon enemmän. Monilla alueilla/kerrostaloissa ei oikeasti ole mitään realistista mahdollisuutta ottaa toisen operaattorin liittymää. Tietysti oman laajakaistapaketin hinta kannattaa tarkastaa ja varmistaa ettet maksa ylimääräistä jostain typerästä viihdeboksisuperpaketista. Jos hyviä kumppanuustarjouksia ilmenee, niin löydät ne tästä alta.

Kilpailuta sähkösopimus

Sähkösopimus ei ole myöskään sen kummoisempi temppu kilpailuttaa ja se kannattaa ehdottomasti hoitaa kerran vuodessa. Tilanteet elää ja sähköyhtiöt luottavat siihen, ettei kuluttajat uusi sopimuksiaan. Vanha sopimuksesi saattaa olla erittäin surkea nykytilanteeseen peilatessa ja tämä kannattaa tarkistaa ainakin kerran vuodessa. Pienessä kerrostaloasunnossa summat repeää harvoin kovin korkeaksi, mutta suuremmalla kulutuksella sopimuksella on tietysti sitä isompi painoarvo. 

Hyvänä nyrkkisääntönä voinee pitää, että pienen kulutuksen kerrostaloasumisessa kannattaa tähdätä sähkösopimukseen, jossa perusmaksu on mahdollisimman alhainen. Suurempi kuluerä itse sähkön kulutuksen sijaan tulee aina olemaan sähkön siirtomaksu, jota et voi kilpailuttaa. Tähtää siis sopimukseen, jossa perusmaksu on nollassa tai ainakin lähellä sitä. Esimerkiksi itse maksoin typeryyttäni neljän euron kuukausittaista perusmaksua pörssisähkösopimuksesta. Vaihdoin täysin vastaavaan soppariin, jossa perusmaksu on 0 euroa ja säästän vuodessa 48 €. 

Omakotitalossa asuessa muuttujia onkin enemmän ja sähkösopimuksen vaikutus on paljon suurempi. Tällä osastolla minulla ei ole omakohtaista kokemusta, mutta sähkölämmitteisessä omakotiasumisessa perusmaksu ei ole enää niin merkitsevä tekijä. Laske kulutuksen mukaan jokainen tarjous auki ja vertaa sitä pörssisähkön hintaan vuoden ajalta. Pörssisähkö on muutenkin käsite, johon kannattaa tutustua. Sähkön spot-hinta vaihtelee reilusti vuorokauden ajan mukaan ja yöllä sähkö voi olla jopa puolet halvempaa kuin päivällä. Yöllä siis lämmitykset täysille! Omakotiasujan kannattaa myös tutustua esimerkiksi ilmalämpöpumppuihin, jos sitä kautta saisi aikaan säästöjä. 

Kilpailutussivustojen kanssa kannattaa sitten olla tarkkana. Monet hinta-arviot perustuvat erittäin alakanttiin laskettuun spot-hintaan tai vaihtoehtoisesti ilmoitettu hinta on voimassa vain seuraavan kuukauden. Vertailusivusto on kuitenkin näppärä vaihtoehto kartoittaessa vaihtoehtoja, mutta itse olen näiden palveluiden suhteen sen verran skeptinen, että teen itse sopimuksen aina tarjoajan omilta sivuilta. Alla esimerkki https://www.sahkonhinta.fi/ vertailusivun tuloksesta. Esimerkissä vertailusivusto laskee Imatran Seudun Sähkön sopimukseen vuosikustannuksen arvion “kuluneen kuukauden spot-hinnan” mukaan. Tässä tapauksessa 81 € vuosiarvio saadaan aikaiseksi 2,46 snt/Kwh hinnalla:

Kurkataanpas miltä spot-hinta tätä kirjoittaessa (15.5.2020) oikeasti näyttää. Esimerkiksi Vattenfallin sivuilta näet tämänhetkisen spot-hinnan:

Esimerkiksi vattenfallin sivusto kertoo sähkön spot-hinnan
Spot-hinta kertoo sähkön tuntihinnan pyörivän päiväsaikaan noin 5 sentin tienoilla

Eli tuo 81 € vuosiarvio ei vastaa ollenkaan totuutta, ellet käytä sähköä vain öisin. Imatran Seudun Sähkö antaa itseasiassa omilla sivuillaankin arvioiduksi pörssihinnaksi 4,11 snt/kWh, joka on yli 60% enemmän! Tarinan opetus on siis se, että katso tarkkaan vertailusivustojen ilmoittamat hinnat ja mistä ne oikeasti koostuvat. Jos joku tarjous kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se todennäköisesti on. Vertailusivustoja on pilvin pimein ja niihin kannattaa suhtautua varauksella. KaljuKoon täyttä luottamusta ei yksikään vertailusivusto ole vielä ansainnut.

Imatran Seudun Sähkön omilla sivuilla arvioitu pörssihinta on paljon lähempänä totuutta
Sähköfirman omilla sivuilla arvio on paljon lähempänä todellisuutta

”Rescue-henki” on vahva myös sähkösopimuksissa. Eli jos lähdet vaihtamaan sähkösopimustasi toiseen, niin puhelimesi todennäköisesti soi heti seuraavana arkipäivänä. Tähän puheluun kannattaa valmistautua sillä, että sinulla on tarkasti tiedossa uuden sopimuksen tiedot, ja paljonko se sinulle kustantaa. Näiden hintojen alle rescue-soittajan on siis päästävä, että he saavat pidettyä sinut asiakkaanaan. Puheluun kannattaa ehdottomasti vastata. Ilmoitat puhelimessa selkeästi, millaisen sopparin haluat ja millä hinnalla olet vaihtoa tekemässä. Hyvällä tuurilla nykyinen toimittaja pystyy alittamaan uuden tarjouksen.

Tästä alta löydät KaljuKoon hyviä kumppanuustarjouksia sähkösopimuksille, jos niitä tulee vastaan.

Kilpailuta vakuutukset

Kunniamainintana vielä vakuutukset. Ensinnäkin, hankkiudu eroon kaikista turhista vapaaehtoisista vakuutuksista. Matkavakuutus saattaa tulla ammattiliiton tai luottokortin kautta, tapaturmavakuutus voi tulla työpaikalta jne. Tai sitten olet muuten vain kerännyt vakuutuksia, joissa on päällekkäisyyksiä. Jos et ole perillä, mistä kaikesta maksat, niin lähde siitä liikenteeseen:

 • Mitä vakuutuksia sinulla on työnantajasi kautta?
 • Mitä vakuutuksia luottokortin tai pankin kautta?
 • Ammattiliiton vakuutukset?
 • Itse hankkimasi vapaaehtoiset vakuutukset: Eihän niissä ole päällekkäisyyksiä

Käy lista läpi, hankkiudu turhasta eroon ja pyydä parempaa tarjousta kilpailijalta. Oman pohdintansa ansaitsee sekin, että mitkä vakuutukset ovat oikeasti tarpeellisia ja mitkä ovat rahan heittämistä viemäriin. KaljuKoon vakuutuslista on tietysti todella lyhyt, mutta tästä aiheesta en lähde kanssasi väittelemään. Katso kuitenkin vakuutuksesi kriittisesti läpi, ja kysy itseltäsi, mitkä niistä ovat oikeasti aiheellisia.

Esimerkiksi henkivakuutus on yksi perinteinen lisävakuutus, joka myydään ihmisille syyllistämällä ja pelolla. “Henkivakuutus on epäitsekäs teko”. Henkivakuutusta ei ole mitään syytä ottaa, jos perheesi ei ole täysin riippuvainen tuloistasi, ja teillä ei ole säästöjä. Nämäkin rahat voi laittaa sijoituksiin, jotka pahimman sattuessa siirtyvät joka tapauksessa perheellesi.

Kilpailuttamalla säästää vuosia

Kuukausittaisten palveluiden kilpailuttaminen säästää vuosia. Pelkästään tämän sivun ohjeilla pystyt säästämään vuodessa mahdollisesti satoja euroja. Leikitään ajatuksella, että saat vähennettyä kuukaudessa puhelinliittymästä 15 €, sähköstä 10 €, vakuutuksista 20 €. 15+10+20 = 45 euroa kuukaudessa. 45 euroa on 20 vuodessa säästettynä 4800 € ja sijoitettuna yli 23 000 €. Onneksi olkoon! Säästit juuri naurettavan pienellä työllä tulevaisuuden itseltäsi valtavan summan rahaa ja pari työvuotta. 

Tässä oppaassa on mielestäni ne tärkeimmät kilpailutuksen kohteet asuntolainaa lukuunottamatta (tästä tulee oma kirjoituksensa). Näiden lisäksi “kilpailuttaa” voi toki käytännössä kaiken keittiöremontista kuntosaliin.

Uusi lukija

Hoi uusi lukija! Päädyitkö sivuilleni sattumalta ja ihmettelet mistä on oikein kyse? Lähde KaljuKoon matkaan tavoittelemaan taloudellista vapautta ja aloita lukeminen ensimmäisestä kirjoituksesta. Kaikki julkaisut löytyvät myös aikajärjestyksessä blogikirjaston puolelta. Tervetuloa klubiin!