Hoi! Sikäli jos me ei olla vielä aiemmin tavattu, niin minä olen Kalju Kapitalisti. Passissa tosin lukee “Topi Rytkönen”, mutta “KaljuKoo” käy myös hienosti. Olen noin kolmekymppinen, tähän asti mukavasti ohjeiden mukaan elänyt vähähiuksinen, äärimmäisen utelias ja tiedonjanoinen mies. En ole miljonääri – tai rikas, ainakaan rahassa mitattuna – mutta suunta on selkeä.
Aloin kyseenalaistamaan kaiken mitä minulle on opetettu rahasta, säästämisestä, taloudesta ja siitä miten itse kunkin pitäisi omat talousasiansa hoitaa, vuoden 2016 tienoilla kun siirryin opinnoista työelämään. Taloudenhallinnasta ja sijoittamisesta ei paljon meille (=mitään) kouluissa opetettu, joten tähän tyhjyyteen pyrin tuomaan oman panokseni.
Tällä kyseenalaistamisen matkalla olen oppinut verrattaen lyhyessä ajassa aivan valtavan määrän tavaraa, mikä on jo nyt näkynyt huomattavana positiivisena kasvuna omassa tiliotteessani ja etenkin taloudellisesa mielenrauhassa. Tämä matka on kuitenkin aivan alkutekijöissään ja opittavaa riitää vielä rutkasti.
Blogi rahasta
Tämä blogi kertoo suurilta osin rahasta. Raha, tuo kovin erikoinen konsepti, johon liittyy käsittämätön määrä mystiikkaa, sääntöjä, termejä, mielipiteitä ja ennakkoluuloja.
Meille opetetaan paljon erikoisia mantroja rahasta ja koko aihe on monelle suomalaiselle arka. Rahaa ei saisi himoita, mutta köyhänä on kurjaa. Rikkaat ihmiset koetaan ilkeiksi ja ahneiksi kapitalisteiksi, mutta silti suurin osa ihmisistä toivoo palkankorotusta.
Hämmentäviä ja ristiriitaisia viestejä rahasta on paljon ja aiheesta ei meille kouluissa paljoa kerrota. Se “täydellisen elämän resepti” tuntuu olevan: hanki koulutus -> mene töihin -> hanki asunto -> hanki perhe -> jää eläkkeelle joskus 104 vuotiaana ja oma osuus yhteiskunnalle on viimein tehty. Suurin osa suomalaisista ei sijoita rahojaan ollenkaan ja omaan taloudelliseen tilanteeseen ollaan melko pessimistisiä.
En väitä, että tuossa reseptissä olisi mitään väärää ja etteikö silläkin pääsisi elämän kivasti “läpi”. Oma näkökulmani on kuitenkin hieman erilainen. Minä en aio viettää yli 80 prosenttia aikuiselämästäni epämieluisassa työpaikassa, eläen palkkakuitista toiseen ja jännittäen, miten selviän seuraavasta kuukaudesta.
Tavoitteena on päästä tuosta pyörästä irti paljon aiemmin. Tällä hetkellä omaan kalenteriini on merkattu, että viimeistään 50 vuotiaana en olisi enää taloudellisesti riippuvainen kenestäkään, vaan pärjäisin omillani ilman jatkuvaa kuukausittaista palkkakuittia. En tosin usko, että pystyn ikinä jäämään sohvalle toimettomana makaamaan, mutta kyllä sitä vapaa-aikaa voisi vähän enemmän olla.
Kohti taloudellista vapautta
Tälle jatkuvan oppimisen ja kyseenalaistamisen matkalle, jonka määränpäänä on taloudellinen vapaus, haluan ottaa sinut mukaan. Minulla ei ole minkäänlaista talousalan koulutusta, menestyvää yritystä tai miljoonan seuraajan Instagram-tiliä, joten miksi kenenkään pitäisi minua kuunnella? Ihan hyvä kysymys, eikä minulla ole siihen mitään hyvää markkinointipuhetta. Tulen kertomaan sinulle asiat miten minä ne näen ja olen muilta minua paaaljon viisammilta ihmisiltä oppinut.
Tulen varmasti erehtymään usein, mutta toivottavasti höpöttämäni asiat auttaa ainakin jossain määrin myös sinua oman taloudellisen mielenrauhasi saavuttamisessa. Muista tällä oppimisen ja kyseenalaistamisen matkalla kyseenalaistaa myös kaikki, mitä minä kirjoitan. Älä missään nimessä ota minun kirjoituksia absoluuttisena totuutena tai seuraa sokkona esim. sijoituksiin liittyvissä ajatuksissa.
Ime näistä kirjoituksista mahdollisimman paljon tietoa, selvitä lisää ja tee niiden pohjalta itse omat päätöksesi. En halua julistaa, mitä kenenkään pitäisi elämällään tai rahoillaan tehdä, vaan antaa paremmat työkalut näiden vaikeiden päätöksien tekemiseen.
Jos sinä haluat oppia lisää ja saada uusia näkökulmia sijoittamisesta, taloudesta tai peräti filosofiasta ja elämästä, niin pysy ehdottomasti kuulolla ja jatka lukemista seuraavaan julkaisuun!
Heitetään kaikki tekosyyt roskiin, ja otetaan elämä omiin käpäliin. Kaljun Kapitalistin jengissä ei kuunnella selityksiä kuten
“Mutta kun talous on niin kuralla”
“Aloitan säästämisen, kun saan sen seuraavan palkankorotuksen”
“Kyllä minäkin olisin rikas, jos porvarit ei olisi niin ahneita”
“Jos vain saisin perintönä pari miljoonaa, niin kyllä sillä alkupääomalla minäkin rikastuisin”
Tavoitteenani on päästä nauttimaan vapaudesta, jossa voin valita mihin aikani käytän. Elämä, jossa saan valita, missä, miten ja kenen kanssa käytän aikani, on vapautta. Tämä vapaus on helpommin saavutettavissa, kuin ehkä uskotkaan, eikä sen saavuttamiseen tarvita miljoonaperintöjä tai pelkän makaronin syömistä.
Olet varmasti kuullut sanonnan “aika on rahaa”, mutta itse näen sen hieman toisin.
Raha on aikaa
Kun taloudellinen vapaus on saavutettu, niin voimme käyttää aikamme, kuten haluamme. Tarkoittaa se sitten töissä käymistä, oman yrityksen pyörittämistä, kalastamista, twitterissä huutelua tai kaikkia niitä. Jatka matkaa kohti omaa taloudellista vapauttasi (tai muuten vaan parempaa henkilökohtaisen talouden hallintaa) lukemalla näkemyksiäni rahasta.