Kuka on Kalju Kapitalisti?

Kuka Kalju Kapitalisti oikein on?

Morjesta pöytään! Sikäli jos me ei olla vielä aiemmin tavattu, niin minä olen Kalju Kapitalisti. Olen noin kolmekymppinen, tähän asti mukavasti ohjeiden mukaan elänyt vähähiuksinen ja tiedonjanoinen mies. En ole miljonääri – tai edes rikas millään mittarilla katsottuna – mutta suunta on selkeä.

Aloin kyseenalaistamaan kaiken mitä minulle on opetettu (joka ei todellakaan ole paljoa) rahasta, säästämisestä, taloudesta ja siitä miten itse kunkin pitäisi omat talousasiansa hoitaa, noin 5 vuotta sitten kun siirryin opinnoista työelämään. Taloudenhallinnasta ja sijoittamisesta ei paljon meille (=mitään) kouluissa opetettu, joten tähän tyhjyyteen pyrin tuomaan oman panokseni.

Tällä kyseenalaistamisen matkalla olen oppinut verrattaen lyhyessä ajassa aivan valtavan määrän tavaraa, mikä on jo nyt näkynyt huomattavana positiivisena kasvuna omassa tiliotteessani ja etenkin mielenrauhassa. Tämä matka on kuitenkin vielä aivan alkutekijöissään ja opittavaa riitä vielä rutkasti.

Blogi rahasta

Tämä blogi kertoo siis rahasta. Raha, tuo kovin erikoinen konsepti, johon liittyy käsittämätön määrä mystiikkaa, sääntöjä, termejä, mielipiteitä ja ennakkoluuloja.

Meille opetetaan paljon erikoisia mantroja rahaan liittyen kuten:

  • Rahaa ei saa himoita, (koska se on ahneutta).
  • Meidän täytyy hankkia koulutus ja mennä töihin ansaitsemaan rahaa (että saadaan ruokaa, katto ja asuntolaina).
  • Työttömyys ja köyhyys on pahin asia mitä ihmiselle voi tapahtua.
  • Rikkaat ihmiset ovat ahneita, itsekkäitä ja muutenkin ihan pyllystä.

Nämä ovat tietysti kärjistettyjä esimerkkejä, eikä tietenkään vastaa 100% totuutta. Hämmentäviä ja ristiriitaisia viestejä meille kuitenkin työnnetään ja se “täydellisen elämän resepti” tuntuu edelleen olevan: hanki koulutus -> mene töihin -> hanki asunto lainalla -> hanki perhe -> jää eläkkeelle joskus 104 vuotiaana ja oma osuus yhteiskunnalle on viimein tehty.

En väitä, että tuossa reseptissä olisi mitään väärää ja etteikö silläkin pääsisi elämän kivasti ”läpi”. Oma näkökulmani on kuitenkin hieman erilainen. Minä en aio tehdä muita rikkaiksi (=käydä palkkatöissä) yli 80 prosenttia aikuiselämästäni, vaan tavoitteena on päästä tuosta pyörästä irti paljon aiemmin. Tällä hetkellä omaan kalenteriini on merkattu, että viimeistään 50 vuotiaana en ole enää taloudellisesti riippuvainen kenestäkään, vaan pärjäisin omillani ilman jatkuvaa kuukausittaista palkkakuittia.

Kohti taloudellista vapautta

Tälle jatkuvan oppimisen ja kyseenalaistamisen matkalle, jonka määränpäänä on taloudellinen vapaus, haluan ottaa sinut mukaan. Minulla ei ole minkäänlaista talousalan koulutusta, menestyvää yritystä tai miljoonan seuraajan instagram-tiliä, joten miksi kenenkään pitäisi minua kuunnella? Ihan hyvä kysymys, eikä minulla ole siihen antaa mitään hienoa markkinointipuhetta. Tulen kertomaan sinulle asiat miten minä ne näen ja olen muilta minua paaaljon viisammilta ihmisiltä oppinut.

Tulen varmasti erehtymään usein, mutta toivottavasti höpöttämäni asiat auttaa ainakin jossain määrin myös sinua oman taloudellisen rauhasi saavuttamisessa. Muista tällä oppimisen ja kyseenalaistamisen matkalla kyseenalaistaa myös kaikki, mitä minä kirjoitan. Älä missään nimessä ota minun kirjoituksia absoluuttisena totuutena tai seuraa sokkona esim. sijoituksiin liittyvissä ajatuksissa. Ime näistä kirjoituksista mahdollisimman paljon tietoa, selvitä lisää ja tee niiden pohjalta itse omat päätöksesi.

Tulen kertomaan sinulle ajatuksiani, kokemuksiani, vinkkejä, oppimaani ainakin seuraavista aiheista:

Jos SINÄ olet jossain näistä tilanteista…

  • Käyt palkkatöissä ja rahaa jää säästöönkin, mutta et oikein tiedä minne rahat pitäisi laittaa.
  • Elät palkasta toiseen ja kädestä suuhun. Säästöjä ei juuri kerry.
  • Elät palkasta toiseen ja sinulla on useampia lainoja repussa. Lyhennyksien perässä on vaikea pysyä.
  • Koko henkilökohtainen taloutesi on märkää kakkaa ja kaikki on menetetty, eikä työpaikasta ole tietoakaan.
  • Haluat muuten vain oppia lisää tai saada uusia näkökulmia sijoittamisesta, taloudesta tai peräti filosofiasta.

niin pysy ehdottomasti hollilla ja jatka lukemista seuraavaan julkaisuun!

Nyt heitetään tekosyyt roskiin, ja otetaan elämä omiin käpäliin. Kaljun Kapitalistin jengissä ei kuunnella selityksiä kuten

“Mutta kun talous on niin kuralla”

“Aloitan säästämisen, kun saan sen seuraavan palkankorotuksen”

“Kyllä minäkin olisin rikas, jos porvarit ei olisi niin ahneita”

“Jos vain saisin perintönä pari miljoonaa, niin kyllä sillä alkupääomalla minäkin rikastuisin”

Meidän tavoitteena on päästä nauttimaan vapaudesta, jossa voimme valita mihin aikamme käytämme. Tämä vapaus on helpommin saavutettavissa, kuin ehkä uskotkaan, eikä sen saavuttamiseen tarvita miljoonaperintöjä tai pelkän makaronin syömistä. Taloudellinen vapaus ei myöskään tarkoita, että työelämästä täytyy välttämättä jäädä pois, vaan se antaa meille vapauden tehdä niin. Olet varmasti kuullut sanonnan ”aika on rahaa”, mutta itse näen sen hieman toisin.

Raha on aikaa

Kun taloudellinen vapaus on saavutettu, niin voimme käyttää aikamme, kuten haluamme. Tarkoittaa se sitten työskentelyä, oman yrityksen pyörittämistä, kalastamista tai twitterissä huutelua. Jatka matkaa kohti omaa taloudellista vapauttasi (tai muuten vaan parempaa henkilökohtaisen talouden hallintaa) lukemalla näkemyksiäni rahasta.

0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit