Sijoittamisen alkeet

Sijoittamisen alkeet

Taloudellisen vapauden reseptiss√§ on nelj√§ p√§√§raaka-ainetta. Edellisess√§ kirjoituksessa sukellettiin syvemm√§lle niist√§ ensimm√§iseen: menojen pienent√§miseen. T√§n√§√§n otetaan ensimm√§inen hell√§ kosketus seuraavaan steppiin ‚Äď sijoittamiseen. Vaikka menojen karsiminen on eritt√§in t√§rke√§ss√§ roolissa taloudellista rauhaa etsiess√§mme, se ei yksin√§√§n valitettavasti riit√§. Pelk√§n s√§√§st√∂tilin varassa ostovoimamme painuu pikkuhiljaa pakkaselle. Siksi meid√§n t√§ytyy keksi√§ sen tilalle jotain muuta: S√§√§st√§ ja sijoita t√§ysi√§.

Jos aloit lukemaan tätä kirjoitusta silmät kiiluen ja sormet syyhyten odottaen vapahtajasi KaljuKoon tekevän sinusta rikkaan ensi tiistaihin mennessä, tulet valitettavasti pettymään. Tässä kirjoituksessa tehdään vasta hyvin lyhyt sukellus sijoittamisen valtameren monimuotoiseen maailmaan, mutta ei hätää! Sijoittamisesta riittää kyllä tämän lisäksi juttua vielä moneen kirjoitukseen, joten tarinaa on tiedossa jatkossakin.

‚ÄúSijoittamisen alkeet‚ÄĚ -kurssille ilmoittautuessa on syyt√§ j√§lleen korostaa: KaljuKoolla ei ole tulevaisuuden ennustamisen ihmelahjaa ja kuten kaikkeen muuhunkin lukemaasi, my√∂s n√§ihin sivuihin on syyt√§ suhtautua kriittisesti. Lis√§ksi korostettakoon, ett√§ KaljuKoo ei ole finanssialan ammattilainen tai mink√§√§n muunkaan valtakunnan sijoitusneuvoja, eik√§ KaljuKoon julistuksia tule seurata sokeasti. En halua kuulla ensimm√§ist√§k√§√§n tarinaa, jossa joku lukijani on vet√§issyt jonkun sivulauseen perusteella ns. ‚Äúkaikki punaselle‚ÄĚ, ja puoli vuotta my√∂hemmin huomaa s√§√§st√∂ns√§ h√§vinneen. Ole siis huolellinen; tutki ja tee omat p√§√§t√∂ksesi.

Miksi sijoittaminen on v√§ltt√§m√§t√∂nt√§ 

Jos saavuit tähän kirjoitukseen lukematta mitään aiempia kirjoituksiani, niin vielä ehdit pakittaa alkuun, jotta ymmärrät mistä on kyse. Suosittelen erittäin lämpimästi lukemaan aiemmat jutut ennen kuin jatkat eteenpäin, mutta kyllä kirjoituksesta arvoa saa varmasti ilman aiempiakin tarinoita.

Oli hämmentävää huomata, että suomalaisista vain 36 % ylipäätään sijoittaa ylimääräisiä säästöjään. Tämä tarkoittaa sitä, että loput 64 prosenttia suomalaisista on heittänyt aironsa järveen taloudellisen vapauden suhteen. Kuten alta voi huomata, suurin osa syistä liittyy joko ylimääräisen rahan puuttumiseen tai kokemukseen omien taitojen riittämättömyydestä suhteessa riskeihin. Näihin kaikkiin kohtiin KaljuKoo pyrkii antamaan parhaat vinkkinsä navigoidessaan itse samojen huolien ympäriltä.

Yleisin syy sijoittamatta jättämiseen on ylimääräisen rahan puute.
Vaikka ylimääräisiä rahoja olisikin, niin sijoittaminen nähdään vaikeana ja riskialttiina säästämisen muotona.

Taloudellinen vapaus ei pelk√§ll√§ s√§√§st√§misell√§ tapahdu, vaan rahat on laitettava t√∂ihin. Korkoa korolle -magia on pakollinen osa KaljuKoon resepti√§, eik√§ sen hedelmist√§ p√§√§se nauttimaan s√§√§st√∂tileill√§ tai sukanvarsis√§il√∂misell√§. Aiemmissa kirjoituksissa olemme k√§ytt√§neet monessa esimerkiss√§ 5 ‚Äď 7 % vuosittaista tuotto-odotusta sijoituksille ja n√§ihin arvioihin KaljuKoon omakin aikajana on suunniteltu. Keskim√§√§r√§iseen 7 % vuosituottoon olisi kiva p√§√§st√§, eik√§ lukema ole tietenk√§√§n tuulesta temmattu, vaan perustuu pitk√§ll√§ aikav√§lill√§ jenkkien kokonaismarkkinaa seuraavan indeksin (s&p500) keskituottoon.

Kokonaismarkkinaa seuraavan indeksin voittaminen voi kuulostaa alkuun kovin yksinkertaiselta tehtävältä, mutta helppoa se ei ole. Meidän onneksi markkinan päihittäminen ei ole kuitenkaan pakollista, sillä tähänastiset laskelmat on tehty juurikin käyttäen jenkki-indeksin keskituottoa. Oli sijoitusinstrumentti mikä hyvänsä, sijoitettujen varojen täytyy tehdä sinulle hommia mielellään yli 5 % vuosittaisella teholla, jotta taloudelliseen rauhaan päästään ajallaan. 

Mihin kaikkeen voimme sijoittaa?

Mihin kaikkeen sit√§ sitten voi oikein sijoittaa? Se lista onkin sitten melkoisen pitk√§. Sijoitusinstrumenteissa ja kaikenmaailman johdannaisissa on sellainen m√§√§r√§ rahaa kiinni, ett√§ se on ainakin meik√§l√§isen aivokapasiteetilla todella vaikea ymm√§rt√§√§. Johdannaismarkkinoiden todellista kokoa ei itseasiassa edes tiedet√§, mutta arviot vaihtelee sellaisissa luvuissa kuin 500 triljoonaa ‚Äď 1,2 kvadriljoonaa. Johdannaisissa on t√§ten kiinni moninkertainen m√§√§r√§ valuuttaa verrattuna koko globaaliin rahavarantoon. Osakemarkkinat j√§√§ t√§ss√§ kisassa kauas taakse vaivaisella 73 triljoonan arvollaan.

Suurimpien lukujen nimet wikipedian mukaan
Kvadriljoonassa on 24 nollaa. -Terveisin Wikipedia

Visual Capitalist on julkaissut kattavan ‚ÄúMoney Markets‚ÄĚ -infograafin (p√§ivitetty 2017), joka on kokonaisuudessaan katsottavissa t√§√§lt√§. Kannattaa k√§yd√§ huvikseen kurkkaamassa, milt√§ maailmaan rahavarannot ja markkinat n√§ytt√§v√§t toisiinsa suhteutettuna. Skaala on kuvassa esitetty mahdollisimman havainnollistavasti, mutta sen massiivisuuden sis√§ist√§minen on silti melkoisen haastavaa.

Osakemarkkinat on yksi osa globaalia rahataloutta ja sen arvo heiluu 73 triljoonan paikkeilla.

Tuo on se pelikentt√§ mihin me olemme kovalla ty√∂ll√§ (tai v√§hemm√§n kovalla) ansaitut ropomme sijoittamassa. Tuolla pelikent√§ll√§ on loputon m√§√§r√§ mahdollisuuksia, loputon m√§√§r√§ riskej√§ ja loputon m√§√§r√§ opiskeltavaa. Yhden elini√§n saisi helposti k√§ytetty√§ pelk√§st√§√§n p√∂rssiosakkeiden haisteluun, puhumattakaan kun siihen p√§√§lle l√§tkit√§√§n viel√§ kaikki muut mahdolliset sijoituskohteet. 

KaljuKoo on sukeltanut osaan sijoitusinstrumenteista v√§h√§n lastenallasta pidemm√§lle, mutta opeteltavaa riitt√§√§ viel√§ rutkasti, enk√§ koe olevani ensimm√§isess√§k√§√§n kohteessa asiantuntija. Taloudellista riippumattomuutta tavoitellessa sinun ei onneksi tarvitse opetella kuin muutamia n√§ist√§ ja v√§hemm√§ll√§kin panostuksella on mahdollisuus p√§√§st√§ todella pitk√§lle. 

KaljuKoon blogissa tullaan porautumaan ainakin näihin sijoituskohteisiin:

Mutta nyt kellukkeet käteen ja vesille!

Sijoittaminen kannattaa aloittaa välittömästi

‚ÄúMilloin sijoittaminen sitten kannattaa aloittaa?‚ÄĚ

‚ÄúKannattaako nyt sijoittaa?‚ÄĚ

Sijoittaminen kannattaa aloittaa heti. Jos sinun säästämissuunnitelmasi ulottuu yhtään pidemmälle tulevaisuuteen (~ yli kymmenen vuoden päähän), sinulla ei ole mitään syytä olla aloittamatta sijoittamista välittömästi. Rahasi menevät täysin hukkaan lepuuttamalla niitä säästötilillä tai sängyn alla kenkälaatikossa. Rahat täytyy laittaa töihin heti.

Aika markkinoilla voittaa markkinoiden ajoittamisen

‚ÄúTime in the market, beats timing the market.‚ÄĚ On klassinen sutkaus, jota sijoituspiireiss√§ ‚Äď ihan aiheesta ‚Äď hoetaan paljon. Vapaasti k√§√§nnettyn√§ sama lause on kutakuinkin: Aika markkinoilla voittaa markkinoiden ajoittamisen. Hieno juttu, mutta mit√§ se tarkoittaa?

Se tarkoittaa sit√§, ett√§ osakemarkkinoiden ajoittaminen on todella vaikeaa puuhaa. Ajoittamisella tarkoitetaan sit√§, ett√§ sijoittaja yritt√§√§ aktiivisesti l√∂yt√§√§ sijoituskohteen pohjan tai huipun, ja suorittaa ostonsa/myyntins√§ sen mukaan. ‚ÄúOsta halvalla, myy kalliilla‚ÄĚ. T√§m√§ on kuitenkin sen verran haastavaa puuhaa, ett√§ etenkin aloittelevana sijoittajana siin√§ touhussa tulee helposti vain suru puseroon ja punaisia numeroita sijoitussalkkuun. 

Aika markkinoilla on puolestaan l√§hestymistapana yksinkertaisempi ja ‚Äď suurimmassa osassa tapauksista ‚Äď se tuottoisampi l√§hestymistapa. Siin√§ meit√§ ei voisi v√§hemp√§√§n kiinnostaa, mik√§ vallitseva markkinatilanne on, vaan jatkamme ostojen tekemist√§ s√§√§nn√∂llisesti suunnitelmamme mukaan, yleens√§ kuukausittain tai nelj√§nnesvuosittain. T√§ss√§ strategiassa on se suunnaton etu, ettei meid√§n tunteet p√§√§se miss√§√§n vaiheessa ottamaan valtaa. Tied√§mme, ett√§ pitk√§ll√§ aikav√§lill√§ tuotto on taattu, eik√§ meid√§n tarvitse stressata pienist√§ (tai suurista) alam√§ist√§.

Dollar cost averaging (DCA)

Yksinkertaisin tapa maksimoida aika markkinoilla on sijoitusstrategia nimelt√§ ‚Äúdollar cost averaging‚ÄĚ (DCA), jolle en h√§mment√§v√§sti l√∂yt√§nyt mit√§√§n hyv√§√§ suomenkielist√§ vastinetta. Oli nimi mik√§ hyv√§ns√§, niin konsepti on uskomattoman helppo: Sijoita joka kuukausi (tai muu valitsemasi aikav√§li) tietty summa valittuihin rahastoihin ja homma bueno. 

Alla olevaan kuvaan yritin havainnollistaa, miksi dollar cost averaging on niin tehokas tapa sijoittaa. Kuvassa suosikkimme S&P500 indeksi vuosilta 2000 ‚Äď 2016. Oranssit ympyr√§t kuvaavat kuvitteellisia Silm√§tkiinni Simon tekemi√§ s√§√§nn√∂llisi√§ ostoja indeksiin (oikeasti n√§it√§ olisi viel√§ paljon paljon tihe√§mmin). Vihre√§t nuolet ovat puolestaan Antti Ajoittajan ostoja, ja punaiset Antin myyntej√§.

Sijoittamisen alkeet
Säännöllinen sijoittaminen on usein tuottoisampi tapa sijoittaa, kuin markkinoiden ajoittaminen.

‚ÄúSijoittamisen alkeet‚ÄĚ on Ajoittaja Antilta k√§ym√§tt√§ ja Antti on ensimm√§isen vihre√§n nuolen kohdalla tullut itsevarmasti siihen johtop√§√§t√∂kseen, ett√§ edellinen markkinoiden kyykk√§ys on loppunut ja seuraavaksi menn√§√§n vauhdilla yl√∂sp√§in. Hetke√§ my√∂hemmin indeksi tulee √§kki√§ alasp√§in reilusti, ja Antti myy osuutensa (punainen nuoli) vain pienell√§ voitolla pelon ottaessa vallan. 

Samaan aikaa Silmätkiinni-Simo (alkeet luettuna) on painanut kolikkoa sisään jatkuvasti, eikä edes tiedä olevansa punaisella, vaikka isoin kuoppa on kohdallaan. Vailla huolta huomisesta Simolla menee silti indeksiin automaattisesti euroja, vaikka alamäki on monelle sijoittajalle hermoja raastavan kova.

Sama toistuu hetkeä myöhemmin, kun Antti päättää indeksin taas noustessa iskeä kiinni, ja myy osuutensa hetkeä myöhemmin hienolla 30 % voitolla jääden odottamaan seuraavaa tilaisuutta. Seuraava tilaisuutta ei vain tunnu oikein löytyvän ja nykyinen arvo on Antille liian korkealla markkinoiden jatkaessa yllättäen ylöspäin. Antti jää odottamaan seuraavaa tilaisuuttaan ja saattaa erehtyä lopulta ostamaan huipulla, koska kyydistä jääminen alkaa pelottamaan.

Samaan aikaan, kun Antti on tehnyt hienosti yli 30 % voittoa varsin onnistuneilla ajoituksilla, on Silmätkiinni-Simo yli tuplannut rahansa DCA:lla vailla stressin hiventäkään.

Joka kuukausi euroja rahastoon ja silmät kiinni. -KaljuKoo 2020

Sijoittaminen kannattaa siis aloittaa heti. ‚ÄúT√§ydelist√§ tilaisuutta‚ÄĚ ei v√§ltt√§m√§tt√§ tule koskaan ja saatat missata kymmenien prosenttien tuoton odottelemalla. Pitk√§n aikav√§lin t√§ht√§imell√§ ei kannata olla huolissaan siit√§, ett√§ olet ostamassa markkinoiden ollessa liian korkealla tai alam√§en ollessa ‚Äúkatastrofaalinen‚ÄĚ. Korjauksia tulee aina, mutta isossa kuvassa laskut ollaan sel√§tetty aina.

Mistä sijoittaminen kannattaa aloittaa?

Noniin. Ymmärrämme, että sijoittaminen on välttämätöntä, sijoituskohteita on käytännössä loputon määrä, sijoitusten ajoittaminen on todella vaikeaa puuhaa, mutta silti sijoittaminen pitäisi aloittaa nopeasti. Mistä sijoittaminen siis kannattaa aloittaa?

KaljuKoon n√§kemyksen mukaan sijoittamisen aloittaminen kannattaa startata helpoimmasta ja ‚Äúturvallisimmasta‚ÄĚ: indeksiosuusrahastoista. Indeksiosuusrahasto on passiivinen rahasto, joka seuraa tietty√§ osakeindeksi√§. Rahastoista kannattaa lukea lis√§√§ kirjoituksesta: Rahastot aloittelijalle

Yksittäisistä pörssiosakkeista, viputuotteista ja kryptovaluutoista kannattaa ensimmäisinä sijoituskohteina pysyä todella kaukana. Miksi? Koska ne ovat huomattavasti riskialttiimpia valmiiksi hajautettuihin rahastoihin verrattuna. Jos kuitenkin heti hypit aidan vaarallisemmalle puolelle, niin leiki siellä sellaisilla summilla, jotka olet valmis häviämään

Taloudellisen vapauden reseptissä puhutaan aktiivisesta sijoittamisesta ja KaljuKoon oma sijoitusstrategia on passiivisen rahastosijoittamisen lisäksi muutakin, mutta aloittelevalle sijoittajalle suosittelen alkuun tutustumaan indeksiosuusrahastoihin.

Sijoittamisen alkeet: kotitehtävät uudelle sijoittajalle

  1. Määrittele oma säästämissuunnitelmasi. Lue aiemmat kirjoitukseni ja hyödynnä Google Sheets taulukkopohjaa
  2. Tutustu oman pankkisi sijoitusmahdollisuuksiin ja hinnastoihin (paljonko arvo-osuustilin tai osakesäästötilin avaaminen maksaisi, juoksevat kulut, välityspalkkiot jne.)
  3. Avaa tili Degiroon ja Nordnettiin, ja tutustu näihin palveluihin.
   • DEGIRO on allekirjoittaneen suosikki todella alhaisten kulujen vuoksi. Lue lis√§√§: DEGIRO kokemuksia
  4. Tutustu indeksiosuusrahastoihin ja niiden sielunelämään.
  5. Ala pohtimaan miltä sinun kuukausittainen sijoitussuunnitelmasi voisi näyttää.
  6. Tee ensimmäiset sijoituksesi vasta, kun tiedät mitä olet
   tekemässä. Muista kuitenkin, että säännöllinen kuukausisijoittaminen voittaa lähes aina ajoittamisen.

Sijoittamisessa on riskinsä

Oli sijoituskohteesi mikä hyvänsä, niin siihen liittyy aina riskejä. Yksittäinen osake voi aina mennä nollaan ja hyvin hajautetussakin portfoliossa on aina riskinsä. Kannattaa kuitenkin huomioida, että myös säästötilin kasvattamisessa ja käteisen hautomisessa on riskinsä. Mitä jos inflaatio syö rahan arvoa 10 vuodessa 15 prosenttia? KaljuKoon näkemyksen mukaan käteisessä ja säästötileissä on pitkällä tähtäimellä itseasiassa suurempi riski, kuin sijoittamisessa osakemarkkinoihin, kultaan tai muihin instrumentteihin, joihin palataan tulevaisuudessa.

Ilman sijoittamista todennäköisyys taloudellisen vapauden saavuttamiseen normaalille työssäkäyvälle ihmiselle 20:ssä vuodessa on nolla prosenttia. Oikealla säästämis- ja sijoitussuunnitelmalla siihen on puolestaan todella hyvät mahdollisuudet. Sijoittamatta jättäminen on sellainen riski, mitä KaljuKoo ei ole valmis ottamaan.

Siinäpä ne sijoittamisen alkeet sitten olisi. Jatketaan tästä kohti seuraavia oppitunteja ja taloudellista vapautta. Matkaa on vielä paljon ja opittavaa sitäkin enemmän!

Uusi lukija

Hoi uusi lukija! Päädyitkö sivuilleni sattumalta ja ihmettelet mistä on oikein kyse? Lähde KaljuKoon matkaan tavoittelemaan taloudellista vapautta ja aloita lukeminen ensimmäisestä kirjoituksesta.

Sijoittamisen alkeet on yksi paikka aloittaa, mutta taloudelliseen vapauteen ja mielenrauhaan tarvitaan muutakin. Kurkkaa kaikki julkaisuni aikajärjestyksessä blogikirjaston puolelta.  Tervetuloa klubiin!

Tilaa
Muistuta
1 Kommentti
Eniten äänestetty
Uusin Vanhin
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit

“Vaurastuminen kuuluu kaikille” ??
Pitäisi siis uskaltaa sijoittaa ja saada siitä jokin hyöty.
No esimerkkinä vaan.
Jos sijoittaa 15000 ‚ā¨ (5)vuodeksi ja saakin (3)vuonna jopa tuottoa, maksaen niist√§ veroa ja loput tilille odottamaan ett√§ mit√§s sitten seuraavaksi.
No Yhtenä vuonna ei tule tuottoa ja viimeisenä taas tulee. Mutta kun on aika myydä, niin saakin huomata, että myyntihinta on romahtanut siten että ne tuotot +myynnistä saatu hinta onkin yhtä kuin sijoitus. Eli rahat seisoi sijoitettuna 5 vuotta todellisuudessa tuottamatta yhtään tuloa.
Ei kuullosta vaurastumiselta.
Pelk√§st√§√§n k√§teisostolla voi saada satojen jopa liki tuhannen ‚ā¨ ylitt√§v√§n edun.

Voisin ymmärtää että kun sijoittaa 15000 ja joinain vuosina saa tuottoa se on ok, toisina vuosina ei saa tuottoa se on ok, sillä onhan hommassa riski. Se ei mahdu päähän, että sijoittettu summa 15000 katoaa tai ainakin kutistuu. Minusta kyse ei ole sijoitus riskistä vaan jotain ihan muuta.