tulojen ja menojen seuranta

Kotitalouden menojen seuranta

Iso osa taloudellisen vapauden reseptiä on kotitalouden menojen tiputtaminen. Ennen kuin menoja lähdetään karsimaan, niin meidän täytyy tietää mistä niitä voidaan karsia. Taloudellista vapautta saavuttaessa menojen hallinnointi on tärkeämpää, kuin suuret tulot. Pelkästään kotitalouden menoja kontrolloimalla työelämästä voi jäädä pois jopa alle 15 vuodessa! Lue tästä lisää KaljuKoon Säästämisen alkeet -julkaisusta. Jos päädyit tänne blogin ulkopuolelta, niin kannattaa ehdottomasti käydä lukemassa muutkin KaljuKoon kirjoitukset taloudellisen vapauden tavoittelusta.

Tulojen ja menojen seuranta

Kotitalouteen ja elämiseen liittyvien menojen karsiminen alkaa lähtötilanteen kartoittamisesta. Ennen kun pystymme järkevästi kasaamaan omaa kuukausittaista säästösuunnitelmaa, niin kaikki tulot ja menot tulee kirjata ylös taulukkoon. Monet pankit tarjoavat omat ohjelmansa kotitalouden menojen seurantaan. Korttimaksujen ja laskujen luokittelu omiin kategorioihinsa onnistuu, joten tarvittavat lähtötiedot tämänhetkisistä kotitalouden tuloista ja menoista saat todennäköisesti verkkopankistasi. E-laskujen puolelta kannattaa käydä vilkuilemassa toistuvat kustannukset, jotka saattavat piiloutua massaan.

Nykytilanteen kartoituksessa kerätty data pitää seuraavaksi dokumentoida johonkin verkkopankin työkalua näppärämpään paikkaan käsiteltäväksi. KaljuKoon rakentama Google Sheet -taulukko kotitalouden tulojen ja menojen seurantaan tekee tämän helpommaksi, niin sinun ei tarvitse lähteä ihan puhtaalta pöydältä. Google Sheetsin käyttämiseen et tarvitse exceliä tai mitään muutakaan ohjelmaa. Google-tili riittää.

Taulukkoon pystyt näppärästi lisäämään kaikki tulosi ja menosi kategorioittain. Pystyt jakamaan kaikki tulot ja menot omille riveilleen, ja lisäksi määrittämään onko menot toistuvia kuukausittaisia tapahtumia, vai vaikeammin ennustettavia kertaluontoisia tapahtumia. Voi tietysti itse valita, kuinka laskentataulukkoa käytät ja se kannattaakin muokata oman näköiseksi.

Tulojen ja menojen seuranta Google Sheet

 

Miten Sheets -taulukkoa käytetään

Tulot ja menot -taulukko on julkisesti jaettu kaikille, mutta se on “vain luku” -tilassa, ettemme merkkaile omia menojamme ristiin samaan sheetsiin muiden nähtäville. Siispä ihan ensimmäisenä tee taulukosta itsellesi kopio oman Google -tilisi alle:

  1. Kirjaudu omalle Google-tilillesi
  2. Avaa Tulojen ja Menojen seuranta taulukko tästä
  3. Klikkaa vasemmasta yläreunasta “Tiedosto” -> “Luo kopio”
  4. Taulukko tallentuu sinun henkilökohtaisen Google -tilin alle ja on nyt vapaasti sinun muokattavissa
kotitalouden menojen seuranta
Kopioi taulukko omaan Google Driveen

Miten taulukko toimii

Sheets-taulukko on varsin yksinkertainen eläin, etkä tarvitse seurantaan mitään omaa erillistä ohjelmaa. Kaikki syöttökentiksi tarkoitetut solut ovat valkealla pohjalla, ja kaikki muut kentät taulukko laskee itse. Menojen puolella voit lisäksi valita, haluatko määritellä menosi kuukausi- vai kertaluontoiseksi kuluksi. 

Käytössäsi on kaksi saraketta tuloille ja menoille: “Ennuste” ja “Todellinen”. Ideana siis se, että pystyt sheetsin avulla tekemään seuraavan kuun ennusteen oman suunnitelmasi mukaan, ja myöhemmin vertaamaan todelliseen toteumaan. Mikään ei tietenkään estä sinua käyttämään näitä sarakkeita kuten haluat. Voit esimerkiksi vertailla kahta eri skenaarioita keskenään hengessä: “Miltä tilanne näyttäisi, jos saisin lisätuloja x-määrän tai jättäisin ulkona syömisen kokonaan pois?”

Kotitalouden menojen seuranta
Syötä omat arvosi valkealla pohjalla oleviin soluihin

Taulukko laskee sinulle summat niin menoista kuin tuloista, ja oikeasta reunasta näet erotuksen ennusteen ja toteuman välillä. Yhteenvedosta näet kokonaistilanteen, johon on eritelty toistuvat ja kertaluontoiset menot, sekä menot ja tulot yhteensä. Oranssilta riviltä näet paljonko sinulla jäisi syötetyillä kuukausittaisilla arvoilla rahaa lopulta säästöön. Motivaatiolaatikko näyttää millaisista summista suurinpiirtein voidaan puhua, jos pystyt jatkamaan syötettyjen arvojen mukaista säästämistä 10, 20 tai 30 vuotta (Kun säästöt sijoitetaan 7 % tuotto-odotuksella).

Yhteenveto kertoo miltä kokonaisuus syötettyjen arvojen perusteella näyttää. Motivaatiolaatikko motivoi (toivottavasti).

Luokitteluja voi vaihtaa, rivejä voi lisätä ja tabeja kopioida lisää. Pohjasta voi tehdä täysin omannäköisen ja lisätä logiikkaa oman tarpeen mukaan. Kotitalouden menojen seuranta onnistuu tällä taulukolla erittäin helposti!

Laita taulukko tulille ja aloita menojen karsiminen esimerkiksi puhelinliittymän kilpailuttamisella. Jos taulukon käytöstä, tai Google Sheetsin toiminnasta tulee kysyttävää, niin laita ihmeessä viestiä Twitterissä tai sähköpostilla.

Uusi lukija

Hoi uusi lukija! Päädyitkö sivuilleni sattumalta ja ihmettelet mistä on oikein kyse? Tulojen ja menojen taulukko on vain yksi sivuston avuista. Lähde KaljuKoon matkaan tavoittelemaan taloudellista vapautta ja aloita lukeminen blogin ensimmäisestä kirjoituksesta.

Taloudellisen vapauden saavuttamiseen tarvitaan paljon muutakin, kuin kotitalouden menojen seurantaa. Kaikki julkaisut löytyvät aikajärjestyksessä blogikirjaston puolelta. Tervetuloa klubiin!