Kullan ja hopean hinta reaaliajassa

Kullan reaaliaikainen hinta

Kullan hinta (gramma)

Hopean reaaliaikainen hinta

Hopean hinta (gramma)

Kulta on edelleen monien sijoittajien mielest√§ se ylivoimainen turvasatama, arvon s√§ilytt√§j√§ ja ase inflaatiota vastaan. Kulta onkin s√§ilytt√§nyt asemansa vakaana arvons√§ilytt√§j√§n√§ ja “oikeana rahana” per√§ti 5000 vuotta. Vaikka nykyiset FIAT-rahat eiv√§t olekaan en√§√§ sidottu kultaan, on t√§n√§√§n t√§m√§ raaka-aine silti monien sijoittajien, keskuspankkien ja yksityishenkil√∂iden ykk√∂svalinta, jos ostovoima pit√§√§ saada s√§il√∂tty√§ mahdollisimman turvallisesti. Varsinkin nykyisess√§ keskuspankkien vet√§m√§ss√§ rahataloudessa n√§in vuonna 2023, on kullan ja hopean suosio j√§lleen nostanut p√§√§t√§√§n inflaation pelossa. T√§lt√§ sivulta n√§et kullan ja hopean hinnan reaaliajassa t√§n√§√§n (unsseissa ja grammoissa), ja voit tutustua pidemm√§n aikav√§lin hintakehitykseen.

Kullan ja hopean hintakaavio

Alta näet kullan ja hopean kurssikaaviosta miten näiden jalometallian hinta on pidemmällä aikavälillä kehittynyt. Oletuksena kaavio näyttää edellisen 12 kuukauden hintakehityksen ja kullan ja hopean hinnan 2023.

Hyödykkeiden hinnat tänään

Kullan hintakehitys

Reaaliaikainen hintakaavio yllä näyttää kullan hintakehityksen edelliseltä ~3 kuukaudelta euroissa. Halutessasi voit zoomata lähemmäs/kauemmas historiassa tai vaihtaa intervallia vasemmasta yläreunasta minuuteista aina yhteen kuukauteen asti. Oletuksena kaavion yksi kynttilä edustaa yhtä päivää.

Kulta on raaka-aine ja jalometalli, jota on käytetty omaisuuden ja arvon säilyttäjänä eri puolilla maailmaa jopa yli 5000 vuotta. Se on yksi ensimmäisistä metalleista, joita ihmiset pystyivät käsittelemään. Kultaa voidaan käsitellä melko helposti, ja sen pysyvä kellertävä kiilto yhdistettynä faktaan siitä ettei se hapetu koskaan, ovat tehneet siitä suosituimman korumetallin monien vuosituhansien ajan.

Kultaa k√§ytettiin laajalti my√∂s status-symbolina. T√§m√§ kehitys voidaan havaita kaikkialla maailmassa, jopa kulttuureissa, jotka kehittyv√§t t√§ysin toisistaan riippumatta. Sen lis√§ksi, ett√§ kultaa k√§ytettiin koruina, sit√§ k√§ytettiin my√∂s maksuv√§lineen√§ monissa kulttuureissa. Kultakolikoita voitiin vaihtaa erilaisiin esineisiin. Vasta kun paperiraha vakiintui maksuv√§lineeksi 1800-luvulla, kulta menetti merkityksens√§ vaihdannan v√§lineen√§, mutta silti t√§m√§ “uusi paperiraha” oli sidottu kultaan.

Kaavio kullan hintakehityksestä 100 vuoden ajalta osoittaa kullan arvon kehityksen historian saatossa. Esimerkiksi suuren laman aikana 1900-luvun alussa kullan hinta laski hetkeksi ja sitten lähes kaksinkertaistui lähivuosina. Talouskasvun heikkeneminen voidaan myös jossain määrin rinnastaa kullan hinnan laskuun, mikä näkyy vuoden 2011 arvossa.

Eri maiden keskuspankkien kultavarannoilla on myös suuri merkitys. Vaikka keskuspankit on luotu suojaamaan omaan kansallista valuuttaansa, ne myyvät ja ostavat kultaa kansainvälisillä kultamarkkinoilta oman näkemyksensä mukaan. 2010-luvulla keskuspankit ovat pääsääntöisesti lisänneet kultasäilytyksiensä määrää.

Kullan 100 vuoden hintakehitys
Kullan hintakehitys edellisen 100 vuoden ajalta

Mitkä tekijät vaikuttavat kullan hintaan?

Kullan ja hopean hinta määräytyy kysynnän ja tarjonnan, sekä futuurimarkkinoiden kaupankäynnin mukaan. Koska se on luonnollinen raaka-aine, jota voidaan saada vain rajoitetusti, tarjonnan lisääminen ei ole helppoa. Kullan louhinta on todella pitkäaikainen aikaa ja energiaa vaativa projekti, joten kullan määrää ei voida lisätä lyhyellä aikavälillä kovin nopeasti. Siksi fyysinen kysyntä yhdessä futuurimarkkinoiden kanssa on ratkaiseva tekijä kullan hinnalle.

Kultaa käytetään erityisesti korujen valmistukseen. Kiiltävä metalli tarjoaa erittäin hyvät ominaisuudet korkealaatuisten korujen valmistamiseen. Kultakorut ovat statussymboli monissa kulttuureissa tai niillä on uskonnollinen merkitys. Esimerkiksi Intiassa kulta on todella iso osa kulttuuria.

Kullan käyttö sähkötekniikassa vaikuttaa myös kullan hintaan, vaikkakin vain vähän. Kulta on erinomainen sähkönjohdin, ja sen kanssa työskentely on melko helppoa. Kulta on toisaalta erittäin joustava ja sitä voidaan siksi käyttää myös tällaisessa ympäristössä.

Kuitenkin se kaikkein suurin tekijä, joka määrittää kullan hinnan tänään, on sijoittajien kysyntä. Suurin osa maailman kullasta menee sijoittajien tarpeisiin (~60 %) arvon säilyttäjänä, ja mitä useammat sijoittajat päättävät sijoittaa rahansa tähän jalometalliin, sitä korkeamman hinnan kulta saa. Taloudellinen ja geopoliittinen kehitys vaikuttaa epäsuorasti myös kullan hintaan.

Kullan hinnan vaikuttajat

  1.  Ekonomiset tekijät: Kullan hinnan muutokset voivat heijastaa taloudellista tilannetta ja kysynnän ja tarjonnan tasapainoa. Esimerkiksi kullan hinta voi nousta, kun taloudellinen epävarmuus kasvaa tai inflaatio nousee.
  2. Valuuttakurssit: Kullan hinta on ilmoitetaan yleensä suhteessa valuuttakursseihin. Jos paikallinen valuutta on suuren inflaation kourissa, nousee kullan hinta tätä valuuttaa vastaan.
  3. Poliittiset tekijät: Kullan hintaan voi vaikuttaa myös poliittiset tilanteet,
    kuten geopoliittinen tilanne ja konfliktit. Kulta voi toimia turvasatamana monen sijoittajan silmissä.
  4. Globaalin louhinnan tilanne: Kullan tarjontaan (ja täten myös hintaan) vaikuttaa kaivostoiminnan kustannukset, löydetyt esiintymät sekä kaivosten toimintaedellytykset. Suurempi hinta kannustaa useampia toimijoita alalle ja alhainen kullan hinta puolestaan vähentää pelureita kullanetsinnän maailmassa.
  5. Korkotaso: Alhaiset korot ajatellaan tyypillisesti hyväksi kullan hinnalle. Kun korkotasot ovat matalat, etsivät sijoittajat yleensä korkosijoituksien tilalle muita vaihtoehtoja, kuten kultaa.

Kullan reaaliaikainen hinta TradingView:llä

Jos haluat päästä itse käsiksi kullan, hopean tai minkä tahansa muun hyödykkeen/osakkeen/kryptovaluutan kurssikaavioihin, käyriin, käppyröihin ja kurssin historiaan, niin suosittelen ehdottomasti rekisteröitymään ilmaiseksi Tradingviewiin KaljuKoon kumppanilinkin kautta. Rekisteröityminen on täysin ilmaista, ja TV:n ilmaisversiollakin pääsee jo todella pitkälle. Tradingview tarjoaa ilmaiseksi reaaliaikaiset tiedot kullasta ja hopeasta ja reaaliaikaista dataa saa laajasti myös mm. Yhdysvaltojen NASDAQ ja NYSE pörssiyhtiöiden osakkeista.

TradingView on aivan ylivoimainen palvelu, jos kurssikehityksen katselu, tekninen analyysi tai piirtäminen kiinnostaa. TradingView tarjoaa todella laajat mahdolliseet kurssikäyrien ihasteluun ja muokkaukseen. Saat helposti lisättyä suosikkiosakkeet tai jalometallit omalle listalle, ja lisättyä tarvitsemasi indikaattorit kaavioon. Reaaliaikaisen kurssikäyrän saa esitettyä kaavioon ilmaisellakin versiolla jopa yhden minuutin tarkkuudella.

Uusi lukija

Hoi uusi lukija! Päädyitkö sivuilleni sattumalta ja ihmettelet mistä on oikein kyse? Lähde KaljuKoon matkaan tavoittelemaan taloudellista vapautta ja aloita lukeminen blogin ensimmäisestä kirjoituksesta.

Kullan ja hopean reaaliaikainen hinta 2022 on vain yksi pieni osa KaljuKoon tarjonnasta. Kaikki julkaisut l√∂ytyv√§t aikaj√§rjestyksess√§ blogikirjaston puolelta. Tervetuloa klubiin!