Uraanin hinta
Uraanin hinta paunoissa
Uraanin hinta dollareissa yhtä uraanipaunaa kohden. Päivittyy kerran viikossa.
Uraanin hintakehitys
Uraani on erittäin tiheä metalli, jota esiintyy useimmissa kivissä ja jota käytetään enimmäkseen polttoaineena ydinvoimaloissa. Vakiosopimusyksikkö on 250 puntaa U3O8:aa, ja sillä käydään kauppaa New Yorkin hyödykepörssissä. Spot-markkinan hinta esitetään kuitenkin lähes aina paunoissa: Eli kuinka monta yhdysvaltain dollaria yksi uraanipauna maksaa. Sivun viikottain päivittyvä uraanin hinta määräytyy todella ohuen “spot-markkinan” perusteella, jonka vaihto on varsin pientä. Suurin osa uraanin kaupankäynnistä nimittäin tapahtuu spot-markkinan ulkopuolella osapuolien tehdessä pidemmän aikavälin sopimuksia sovitulla hinnalla (=term market).
Uraaniin ja uraanin tuottajiin pystyy myös sijoittamaan yksityisenäkin sijoittajana, vaikka itse materiaalia ei tietenkään saa omaan liiteriin tilattua. Uraani sijoituskohteena onkin todella mielenkiintoinen sijoitusidea ja siitä kannattaa lukea enemmän kirjoituksestani Uraaniin sijoittaminen.
Graafi yllä näyttää uraanin kurssigraafin edelliseltä ~2 vuoden ajalta dollareissa. Halutessasi voit zoomata lähemmäs/kauemmas historiassa tai vaihtaa intervallia vasemmasta yläreunasta minuuteista aina yhteen kuukauteen asti.
Graafi näyttää uraanin hinnan Comexin tiedossa olevan spot-hinnan mukaan. Hintatieto päivittyy vain kerran viikossa ja menee historiassa vuoteen 2006 asti. Vielä pidemmän aikavälin historiallisen graafin näet alempaa.
Uraanin historiallinen hintakehitys
Uraanin hinta on vaihdellut merkittävästi 1960-luvulta lähtien. 1960-luvulla uraanin hinnat olivat suhteellisen alhaiset ja vakaat, koska ydinpolttoaineen kysyntä oli rajallista ja suuria tuottajia oli vähän. Hinnat alkoivat nousta 1970-luvulla, kun yhä useammat maat alkoivat kehittää ydinvoimaa ja ydinvoimaloiden määrä lisääntyi, mikä johti uraanin kysynnän kasvuun.
1970-luvulla ja 1980-luvun alussa uraanin hinta saavutti silloisen huippunsa, ja uraanin paunahinta nousi jopa 40 dollariin. Hinnat alkoivat kuitenkin laskea 1980-luvun puolivälissä markkinoiden ylitarjonnan sekä uusien ydinvoimalaitosten rakentamisen vähentymisen aiheuttaman kysynnän laskun seurauksena. Myös vuoden 1979 “Three Mile Island” ydinonnettomuus antoi oman mausteensa ydinvoiman kysynnän laskuun eikä vuoden -86 Chernobylin onnettomuus lisännyt luottoa.
1990-luvulla ja 2000-luvun alussa uraanin hinta pysyi alhaisena ja vakaana paunahinnan vaihdellessa 10-20 dollarin välillä. 2000-luvun puolivälissä uraanin kysyntä alkoi kuitenkin jälleen lisääntyä pääasiassa Kiinan ja Intian ydinvoiman kasvun seurauksena, ja uraanin hinta alkoi nousta. Hinnat olivat huipussaan suoranaisen paniikin ja ylihypen seurauksena vuonna 2007, noin 140 dollaria paunalta.
Vuoden 2007 jälkeen uraanin hinta laski maailmanlaajuisen finanssikriisin ja myös markkinoiden ylitarjonnan vuoksi. Fukushima Daiichin ydinkatastrofi vuonna 2011 johti myös uraanin kysynnän laskuun, kun monet maat alkoivat arvioida uudelleen omaa ydinvoimapolitiikkaansa. Vuonna 2016 uraanin paunahinta kävi alhaisimmillaan 17,5 dollarissa. Sittemmin uraanin hinta on hiljalleen lähtenyt kipuamaan ja tammikuussa 2024 ylitettiin jo 100 dollarin merkkipaalu.
Uraanin spottihinta seuraa pidempien sopimuksien hintoja melko hyvin, mutta ne voivat hieman erota toisistaan. Cameco ylläpitää sivullaan hintakaaviota, joka päivittyy kerran kuukaudessa. Siinä on spottihinnan lisäksi ilmoitettuna alan keskiarvo pidemmän aikavälin sopimushinnoista. Alla olevasta kuvasta voi havainnoida, että vuoden 2007 uraanikuplan huipennuksessa juuri spottihinta räjähti reilusti sopimushintojen yläpuolelle. Tuo voi olla hyvä mittari myös tulevaa uraanikuplaa ajatellen – jos sellaiseen uskoo.
Miten uraanin hinta määräytyy
Tärkeimmät uraanin hintaa määräävät tekijät ovat kysyntä ja tarjonta, taloudelliset ja poliittiset muutokset sekä korvaavien aineiden saatavuus. Muutokset näissä tekijöissä voivat vaikuttaa merkittävästi uraanin spot- tai sopimushintaan.
Uraania käytettiin historiallisesti varhaisessa valokuvauksessa, palovaroittimissa ja lääketieteellisissä laitteissa. Lopulta sen radioaktiivisten ominaisuuksien löytäminen herätti alunperin maailmanlaajuisen suuren kysynnän ja korkeat hinnat, koska uraanin merkitys ydinvoimateollisuuden polttoaineena ja ydinaseissa kasvoi.
Nykyään uraanin hinnannousu johtuu pääasiassa kysynnän kasvusta, kun valtiot pyrkivät vähentämään hiilidioksidipäästöjään siirtymällä ydinenergiaan. Korkeampi uraanin hinta saa puolestaan yrittäjät etsimään tätä tavaraa lisää ja sijoittajat rahoittamaan tätä toimintaa. Kun lopulta tarjonta ylittää kysynnän, uraanin hinta laskee ja sykli lähtee alusta.
Suurin osa maailman uraanista tulee Kazakstanista, Namibiasta, Nigeristä, Kanadasta ja Australiasta.
Usein kysytyt kysymykset
Uraaniin voi sijoittaa esim. ETF:ien tai osakkeiden avulla
Uusi lukija
Hoi uusi lukija! Päädyitkö sivuilleni sattumalta ja ihmettelet mistä on oikein kyse? Lähde jo tänään KaljuKoon matkaan tavoittelemaan taloudellista vapautta ja aloita lukeminen blogin ensimmäisestä kirjoituksesta.
Uraanin hinta on vain yksi pieni osa KaljuKoon tarjonnasta. Kaikki julkaisut löytyvät aikajärjestyksessä blogikirjaston puolelta. Tervetuloa klubiin!!