Kuparin hinta

Kuparin maailmanmarkkinahinta

Kuparin hinta dollareissa yhtä kuparipaunaa kohden. Päivittyy reaaliajassa.

Kuparin hintakehitys

Kupari, kemiallinen symboli Cu, on kiiltävä, punaoranssi metalli, jolla on laaja valikoima käyttötarkoituksia. Kupari on kolmanneksi eniten käytetyin metalli maailmassa. Chilen osuus maailman kuparin tuotannosta on yli kolmannes, ja sen jälkeen tulevat Kiina, Peru, Yhdysvallat, Australia, Indonesia, Sambia, Kanada ja Puola. Suurimmat kuparin tuojat ovat Kiina, Japani, Intia, Etelä-Korea ja Saksa.

Kuparin hintaa ohjaavat ensisijaisesti korvaavien raaka-aineiden saatavuus, maailmanlaajuinen kysynnän ja tarjonnan suhde sekä kehittyvät markkinat, kuten Intia ja Kiina. Kuparin hinta kulkeekin monesti käsi kädessä maailmantalouden mukana.

Kuparifutureilla käydään laajaa kauppaa Lontoon metallipörssissä (LME), COMEXissa ja Intian Multi-Commodity Exchange -pörssissä. Vakiosopimus on 25 000 puntaa. Spottihinta puolestaan ilmoitetaan yleensä joko tonneissa tai paunoissa

Kupari on pehmeää, taipuisaa, muokattavaa ja johtavaa. Sitä käytetään pääasiassa sähköjohdoissa ja putkistoissa. Kuparin laaja käyttö alkoi kuparikaudella, 3500-2300 eaa. Metallia käytettiin alun perin yksinomaan vain kuparina, mutta myöhemmin sitä käytettiin muiden metalliseosten valmistukseen. Vaikka kuparilla on samanlaiset ominaisuudet kuin kullalla ja hopealla, se on huomattavasti halvempaa.

Kuparin kysynt√§ tulee nyky√§√§n todella suurilta osin kaikesta s√§hk√∂√∂n v√§h√§nk√§√§n liittyv√§st√§ sen s√§hk√∂njohtavuuden ja edullisuuden takia. Kupari onkin todella isossa roolissa ns. ”vihre√§ss√§ siirtym√§ss√§” sill√§ uusiutuvat energiamuodot tarvitsevat aivan valtavan m√§√§r√§n siirto ja s√§ilytyskapasiteettia.

Maailman kuparin tarjontaa puolestaan ruokkii kuparin louhinta ja kierrätys. Louhittaessa kuparia uutetaan murskatusta malmista ja jalostetaan edelleen sulatuksen kautta.

Graafi yllä näyttää kuparin kurssigraafin edelliseltä ~2 vuoden ajalta dollareissa. Halutessasi voit zoomata lähemmäs/kauemmas historiassa tai vaihtaa intervallia vasemmasta yläreunasta päivistä aina yhteen kuukauteen asti.

Graafi näyttää kuparin hinnan Comexin tiedossa olevan spot-hinnan mukaan. Hintatieto päivittyy käytännössä reaaliajassa ja yltää aina vuoteen 1989 asti.

Kuparin historiallinen hintakehitys

Kuparin hinta on pysyny varsinkin inflaatiokorjattuna melko stabiilina vuodesta 1980 lähtien. Toki se on yli kolminkertaistunut 2000-luvun alusta, mutta ei mitään sen hullumpaa.

Kuparin historiallinen hintakaavio
Kuparin hintakehitys vuodesta 1980. Inflaatiokorjattuna ja ilman

Miten kuparin hinta määräytyy

Tärkeimmät kuparin hintaa määräävät tekijät ovat kysyntä ja tarjonta, taloudelliset ja poliittiset muutokset sekä korvaavien aineiden saatavuus. Muutokset näissä tekijöissä voivat vaikuttaa merkittävästi kuparin hintaan. Yleensä vahva globaali lisää kuparin kysyntää ja täten myös nostaa. Monet raaka-ainemarkkinat ovat kuitekin todella syklisiä, joten joskus ylituotanto voi johtaa hinnan romahdukseen ja sykli alkaa alusta. Raaka-ainesykleistä tarkemmin juttua kirjoutuksessa: Uraaniin sijoittaminen.

Suurin osa maailman kuparista tulee Chilestä.

Kuparin tuottajat valtioittain
Kuparin tuottajat valtioittain. Chile on ylivoimaisesti suurin kuparin tuottaja.

Reaaliaikaiset kurssit TradingView:llä

Jos haluat päästä itse käsiksi kuparin, kullan tai minkä tahansa muun osakkeen/hyödykkeen kurssikaavioihin, käyriin, käppyröihin, arvon kehitykseen ja kurssin historiaan, niin suosittelen ehdottomasti rekisteröitymään ilmaiseksi Tradingviewiin KaljuKoon kumppanilinkin kautta. Rekisteröityminen on täysin ilmaista, ja TV:n ilmaisversiollakin pääsee jo todella pitkälle. Raaka-aineisiin ja hyödykkeisiin Tradingview tarjoaa ilmaiseksi reaaliaikaiset tiedot ja reaaliaikaista dataa saa laajasti myös mm. Yhdysvaltojen NASDAQ ja NYSE pörssiyhtiöiden osakkeista.

TradingView on aivan ylivoimainen palvelu, jos kurssikehityksen katselu, tekninen analyysi tai graafeille piirtäminen kiinnostaa. TradingView tarjoaa todella laajat mahdolliseet kurssikäyrien ihasteluun ja muokkaukseen. Saat helposti lisättyä suosikkiosakkeet, raaka-aineet tai kryptot omalle listalle, ja lisättyä tarvitsemasi indikaattorit graafiin. Reaaliaikaisen kurssikäyrän saa esitettyä kaavioon ilmaisellakin versiolla jopa yhden minuutin tarkkuudella.

Tämänkin sivun graafit on TradingView:n tarjoamat. Peruskäyttöön TV:n ilmainen versio riittää vallan mainiosti.

Uusi lukija

Hoi uusi lukija! Päädyitkö sivuilleni sattumalta ja ihmettelet mistä on oikein kyse? Lähde jo tänään KaljuKoon matkaan tavoittelemaan taloudellista vapautta ja aloita lukeminen blogin ensimmäisestä kirjoituksesta.

Kuparin hinta on vain yksi pieni osa KaljuKoon tarjonnasta. Kaikki julkaisut löytyvät aikajärjestyksessä blogikirjaston puolelta. Tervetuloa klubiin!!