Kuparin hinta

Kuparin maailmanmarkkinahinta

Kuparin hinta dollareissa yhtä kuparipaunaa kohden. Päivittyy reaaliajassa.

Kuparin hintakehitys ja markkinatrendit

Kupari on kiiltävä, punaoranssi metalli, jolla on laaja valikoima eri käyttötarkoituksia. Kupari on kolmanneksi eniten käytetyin metalli maailmassa ja siihen on muutosta kovin äkkiä tuskin tiedossa. Chilen osuus maailman kuparin tuotannosta on yli kolmannes, ja sen jälkeen tulevat Kiina, Peru, Yhdysvallat, Australia, Indonesia, Sambia, Kanada ja Puola. Suurimmat kuparin tuojat ovat Kiina, Japani, Intia, Etelä-Korea ja Saksa.

Kuparin hintaa ohjaavat ensisijaisesti korvaavien raaka-aineiden saatavuus, maailmanlaajuinen kysynnän ja tarjonnan suhde sekä kehittyvät markkinat, kuten Intia ja Kiina. Kuparin hinta kulkeekin monesti käsi kädessä maailmantalouden mukana.

Kuparifutureilla käydään laajaa kauppaa Lontoon metallipörssissä (LME), COMEXissa ja Intian Multi-Commodity Exchange -pörssissä. Ns. “vakiosopimus” on 25 000 paunaa. Spottihinta puolestaan ilmoitetaan yleensä joko tonneissa tai paunoissa

Kupari on pehmeää, taipuisaa, muokattavaa ja johtavaa. Sitä käytetään pääasiassa sähköjohdoissa ja putkistoissa. Kuparin laaja käyttö alkoi kuparikaudella, 3500-2300 eaa. Metallia käytettiin alun perin yksinomaan vain kuparina, mutta myöhemmin sitä käytettiin muiden metalliseosten valmistukseen. Vaikka kuparilla on samanlaiset ominaisuudet kuin kullalla ja hopealla, se on huomattavasti halvempaa.

Kuparin kysyntä tulee nykyään suurilta osin kaikesta sähköön vähänkään liittyvästä tuotteesta sen sähkönjohtavuuden ja edullisuuden takia. Kupari onkin todella isossa roolissa ns. “vihreässä siirtymässä” sillä uusiutuvat energiamuodot tarvitsevat aivan valtavan määrän siirto ja säilytyskapasiteettia.

Maailman kuparin tarjontaa puolestaan ruokkii kuparin louhinta ja kierrätys. Louhittaessa kuparia uutetaan murskatusta malmista ja jalostetaan edelleen sulatuksen kautta.

Graafi yllä näyttää kuparin kurssigraafin edelliseltä ~2 vuoden ajalta dollareissa. Halutessasi voit zoomata lähemmäs/kauemmas historiassa tai vaihtaa intervallia vasemmasta yläreunasta päivistä aina yhteen kuukauteen asti.

Graafi näyttää kuparin hinnan Comexin tiedossa olevan spot-hinnan mukaan. Hintatieto päivittyy käytännössä reaaliajassa ja yltää aina vuoteen 1989 asti.

Kuparin historiallinen hintakehitys

Kuparin hintakehitys on vaihdellut reilusti 1900-luvulla. 1900-luvun alussa kupari oli varsin edullista ja hinta oli alhainen. Hinta nousi hieman toisen maailmansodan aikana, mutta pysyi kuitenkin kohtalaisen matalana vielä 1950-luvulle asti.

1960-luvulla kuparin hinta alkoi nousta voimakkaasti, sillä maailmantalous kasvoi ja kuparin kysyntä kasvoi voimakkaan teollisuuden kasvun myötä. Kuparin hinta jatkoi nousuaan 1970-luvulla, ja saavutti huippunsa 1974, jolloin se oli noin $0,9 per pauna.

1980-luvulla kuparin hinta alkoi laskea, sillä maailmantalouden taantuma johti kuparin kysynnän vähenemiseen ja tarjonta kasvoi. 1987 hinta kääntyi jälleen nousuun ja saavutti uuden huipun 1989.

1990-luvulla hinta laski huomattavasti, ja kävi jälleen jopa 0,6 dollarissa vuonna 1999.

2000-luvulla kuparin hinta alkoi nousta uudelleen talouden kasvun myötä ja kysyntä/tarjonta epätasapainon seurauksena, ja saavutti huippunsa 2011, jolloin se kävi peräti $4.50 per pauna. Tämän jälkeen hinta on ailahdellut puolelta toiselle: Koronan aikana käytiin jopa $1,9 dollarin paikkeilla, mutta hinta ponnisti nopeasti takaisin ja vuonna 2022 käytiin jo yli viidessä dollarissa.

Kuparin hinta on pysynyt (varsinkin inflaatiokorjattuna) melko stabiilina vuodesta 1980 lähtien. Toki se on yli kolminkertaistunut 2000-luvun alusta, mutta ei mitään sen hullumpaa.

Kuparin historiallinen hintakaavio
Kuparin hintakehitys vuodesta 1980. Inflaatiokorjattuna ja ilman

Miten kuparin hinta määräytyy

Tärkeimmät kuparin hintaa määräävät tekijät ovat kysyntä ja tarjonta, taloudelliset ja poliittiset muutokset sekä korvaavien aineiden saatavuus. Muutokset näissä tekijöissä voivat vaikuttaa merkittävästi kuparin hintaan. Yleensä vahva globaali talous lisää kuparin kysyntää ja täten myös nostaa sen hintaa. Kupari on tärkeä raaka-aine monille teollisuudenaloille, kuten rakennus-
ja sähköteollisuudelle, joten niiden kysynnän muutokset vaikuttavat hintaan. Lisäksi kuparin maailmanmarkkinahintaan vaikuttaa LME (London Metal Exchange), joka on maailman tärkein kupariin liittyvä markkinapaikka.

Monet raaka-ainemarkkinat ovat kuitekin todella syklisiä, joten joskus ylituotanto voi johtaa hinnan romahdukseen ja sykli alkaa alusta. Raaka-ainesykleistä tarkemmin juttua kirjoutuksessa: Uraaniin sijoittaminen.

Suurin osa maailman kuparista tulee kuparikaivoksista. Maailman suurimmat kuparikaivokset sijaitsevat Etelä-Amerikassa, erityisesti Chilessä, joka on maailman suurin kuparituottaja. Chile tuottaa noin kolmanneksen koko maailman kuparista. Muut merkittävät kuparituottajamaat ovat Peru, Kiina, Yhdysvallat ja Australia. Kupari tuotetaan myös lisääntyvissä määrin monissa Afrikan maissa, kuten Zambiassa ja Kongossa.

Kuparin tuottajat valtioittain
Kuparin tuottajat valtioittain. Chile on ylivoimaisesti suurin kuparin tuottaja.

Reaaliaikaiset kurssit TradingView:llä

Jos haluat päästä itse käsiksi kuparin, kullan tai minkä tahansa muun osakkeen/hyödykkeen kurssikaavioihin, käyriin, käppyröihin, arvon kehitykseen ja kurssin historiaan, niin suosittelen ehdottomasti rekisteröitymään ilmaiseksi Tradingviewiin tämän kumppanilinkin kautta, niin saat $15 hyvityksen maksulliseen tilaukseen, jos sellaisen päätät ottaa. Rekisteröityminen on täysin ilmaista, ja TV:n ilmaisversiollakin pääsee jo todella pitkälle. Raaka-aineisiin ja hyödykkeisiin Tradingview tarjoaa ilmaiseksi reaaliaikaiset tiedot ja reaaliaikaista dataa saa laajasti myös mm. Yhdysvaltojen NASDAQ ja NYSE pörssiyhtiöiden osakkeista.

TradingView on aivan ylivoimainen palvelu, jos kurssikehityksen katselu, tekninen analyysi tai graafeille piirtäminen kiinnostaa. TradingView tarjoaa todella laajat mahdolliseet kurssikäyrien ihasteluun ja muokkaukseen. Saat helposti lisättyä suosikkiosakkeet, raaka-aineet tai kryptot omalle listalle, ja lisättyä tarvitsemasi indikaattorit graafiin. Reaaliaikaisen kurssikäyrän saa esitettyä kaavioon ilmaisellakin versiolla jopa yhden minuutin tarkkuudella.

Tämänkin sivun graafit on TradingView:n tarjoamat. Peruskäyttöön TV:n ilmainen versio riittää vallan mainiosti.

Uusi lukija

Hoi uusi lukija! Päädyitkö sivuilleni sattumalta ja ihmettelet mistä on oikein kyse? Lähde jo tänään KaljuKoon matkaan tavoittelemaan taloudellista vapautta ja aloita lukeminen blogin ensimmäisestä kirjoituksesta.

Kuparin hinta on vain yksi pieni osa KaljuKoon tarjonnasta. Kaikki julkaisut löytyvät aikajärjestyksessä blogikirjaston puolelta. Tervetuloa klubiin!!