Mistä ostan osakkeita?

Osakkeita ja muita sijoitustuotteita voi ostaa monen eri välittäjän kautta. Kaikki (ainakin luulisin) Suomessa toimivat pankit tarjoavat sinulle varmasti omaa alustaansa ja pankkien ulkopuolelta Euroopasta löytyy paljon vaihtoehtoja. Jos osakesijoittaminen on käsitteenä täysin uusi, voi eri välittäjät ja rahojen siirtäminen oman pankin ulkopuolelle tuntua pelottavalta. Jos sijoittamisesta yhtään innostuu, niin välittäjän valintaan kannattaa kuitenkin panostaa. Tässä(kin) voi säästää rahaa.

Ja muistetaan, että sijoittamiseen liittyy aina se tappion riski! Sijoitathan kohteisiin, jotka ovat tietosi ja kokemuksesi perusteella sinulle sopivia. Tutki ja tee omat päätöksesi!

Osakevälittäjän valinta

Pankkien tarjoamat palvelut tuppaavat yleensä olemaan todella kalliita: Välityspalkkiot ovat korkeat, ja tileihin sisältyy joku kuukausittain juokseva “hallinnointikulu”. Tiedätte varmasti tässä vaiheessa mitä mieltä KaljuKoo on mistään ylimääräisistä kuluista, ja sama pätee myös osakevälittäjiin. Tästä syystä KaljuKoo suorittaa sijoittamisensa välittäjillä, joiden kulut ovat mahdollisimman alhaiset. KaljuKoon Kriteerit välittäjän valintaan ovat seuraavat:

 • Alhaiset kustannukset
 • Laaja valikoima eri pörsseihin (Myös Euroopan ulkopuolelle)
 • Helppokäyttöisyys
 • Luotettavuus

Halvin osakevälittäjä

Aloitetaan siis hinnasta. Sijoittaja.fi sivuston tekemä vertailu antaa tähän hyvän pohjan. Voin spoilata ilman koko artikkelin läpikäyntiä, että DEGIRO voittaa joka kategoriassa. DEGIRO on ollut vertailujen mukaan jo jonkin aikaa ylivoimaisesti halvin osakevälittäjä suomalaisille. DEGIRO onkin tuonut markkinaan mukavaa kilpailua, ja muutkin toimijat joutuvat alentamaan hintojaan. Tätä kirjoittaessa ollaan kuitenkin edelleen tilanteessa, jossa DEGIRO vaikuttaisi johtavan peliä.
 
KaljuKoon aktiivisessa käytössä on vertailutyön ja kokeilujen jälkeen kaksi välittäjää ja ne löytyy alta. KaljuKoo ei suosittele yhtään sellaista palvelua, jota se ei olisi itse käyttänyt ja kokenut hyväksi.
 

DEGIRO

Vähemmän yllättäen KaljuKoon TOP 1 välittäjä on se, jossa on alhaisimmat kustannukset. DEGIRO on Amsterdamissa pyörivä kioski, joka perustettiin vuonna 2008, ja yksityisille sijoittajille sen kaupankäyntialusta avattiin 2013. Degiro on voittanut jos jonkinmoisia palkintoja ja se onkin arvostettu ja tunnettu välittäjä Euroopassa. Tarkemmat allekirjoittaneen näkemykset löytyy erillisestä artikkelista: DEGIRO kokemuksia.
 
Minua tosin kiinnostaa vain yläpuolella listatut asiat, ja ne DEGIRO on täyttänyt hienosti edellisten vuosien aikana. Kustannukset ovat todella inhimilliset ja pörssi- ja tuotevalikoima on hyvä (osakkeet, etf:t, futuurit, warrantit, optiot). Turvallisuutta ja luotettavuutta on toki aina vaikea arvioida, mutta mikään Degiron historiassa ei viittaa minkäänlaisiin ongelmiin ja palvelu on pysynyt pystyssä tähän asti luotettavasti.  Ainoat pyyhkeet annan käyttöliittymästä: Muutamia epäloogisuuksia käyttöliittymästä löytyy, ja se on muuttunut useita kertoja edellisen vuoden aikana (eikä joka kerta oikeaan suuntaan). Nämä epäloogisuudet on kuitenkin helposti opeteltavissa ja kokonaisuutena DEGIRO on todella hyvä osakevälittäjä. Tällä hetkellä en itse tee kauppaa juuri missään muualla (jos kryptoja ei lasketa).
 
Päivitys lokakuulta 2020: OMX Helsinki tippui valitettavasti DEGIROn valikoimasta suomalaisille sijoittajille, joten Helsingin pörssissä oleviin yhtiöihin ei voi DEGIROsta sijoittaa. Tähän tarkoitukseen paras vaihtoehto onkin mielestäni Nordnet. DEGIRO jatkaa kuitenkin ehdottomasti halvimpana vaihtoehtona etenkin jenkkilään sijoittaessa.
Degiron hinnastoa. Varsinkin jenkkiosakkeiden (Nasdaq ja NYSE) kohdalla puhutaan melko kilpailukykyisestä hinnastosta, koska se on ilmaista!

Huomioita Degirosta

 • Todella alhaiset kulut (Esim. jenkkiosakkeiden osto onnistuu nyt kokonaan ilman välityspalkkiota!)
 • Hyvä tarjonta, johon sisältyy reilusti pörssejä
  • Pohjois-Amerikasta NASDAQ, NYSE, NYSE MKT (AMEX), NYSE Arca ja Toronto Stock Exchange
  • Osakkeet, ETF:t, Bondit, Optiot, Futuurit, Warrantit
 • Suosittu toimija vuodesta 2013 lähtien
 • Suomenkielinen ja “ihan ok” käyttöliittymä
Avaa tili Degirolle ilmaiseksi heidän nettisivuilta.
 

Nordnet

Kakkospallille pääsee Nordnet. Nordnet on varmasti monelle sijoittajalle se tutumpi vaihtoehto, eikä se ole huono vaihtoehto ollenkaan. Moni sijoittamisen aloittanut suomalainen on varmasti törmännyt Nordnettiin, ja sitä kautta allekirjoittanutkin lähti ensimmäiselle vaellukselle oman pankin ulkopuolelle. Hintavertailussa Nordnet ottaa selkään Degirolta, mutta se on ollut pelikentillä vuodesta 1996 lähtien, ja on ilmeisesti Pohjaismaiden suurin osake ja rahastovälittäjä myös vuonna 2023. Näiden tilastojen valossa voinee väittää, että ruotsalainen Nordnet on se turvallisempi vaihtoehto näistä kahdesta.
 
Nordnetin eduksi puhuu sen “superrahastot”, joka näkyy hiljattain vaihtaneen nimekseen “Nordnet kuluton indeksirahasto”. Nordnet Indeksirahasto Suomi seuraa OMXH25-indeksiä, eli Helsingin pörssin 25 suurinta yritystä ilman hallinnointikuluja tai merkintä- ja lunastuspalkkiota. Jos Suomen (tai Tanskan/Ruotsin/Norjan) kokonaismarkkinaan sijoittaminen kiinnostaa, niin tätä parempaa diiliä tuskin löytyy mistään. Nordnetin indeksirahasto onkin erittäin hyvä vaihtoehto aloittavalle sijoittajalle, ja on taatusti paljon parempi vaihtoehto sinun pankkisi omalle korkean hallinnointikulun “Suomirahastolle”, jota se on sinulle jossain vaiheessa kuitenkin yrittänyt myydä.
 

Huomioita Nordnetistä

 • Inhimilliset kulut
 • Hyvä tarjonta (täysin verrattavissa Degiroon)
 • “Turvallisempi” vaihtoehto Degirolle, jos luotto hollantilaisiin ei ole kova
 • Todella helpppkäyttöinen ja selkeä käyttöliittymä
 • Täysin kuluton indeksirahasto OMXH25:selle on todella hyvä diili, jos haluaa sijoittaa Suomalaista osakemarkkinaa varjostavaan rahastoon
Avaa tili Nordnettiin KaljuKoon linkin kautta tästä. Nordnet on erittäin varteenotettava vaihtoehto osakevälittäjäksi, ja tilin voi halutessaan avata ilman alkutalletusta. (Ja kyllä, tämä on ”kumppanilinkki”, eli KaljuKoo voi jonkun sentin itselleen saada, jos rekisteröidyt tätä kautta. Mitään lisäkustannuksia tämä ei tietenkään sinulle aiheuta, mutta olet mukana tukemassa KaljuKoon blogin elämää.)
 

Uusi lukija

Hoi uusi lukija! Päädyitkö sivuilleni sattumalta ja ihmettelet mistä on oikein kyse? Lähde KaljuKoon matkaan tavoittelemaan taloudellista vapautta ja aloita lukeminen ensimmäisestä kirjoituksesta.

Kokemukset osakevälittäjistä on vain osa tarjontaa! Kaikki julkaisut löytyvät  aikajärjestyksessä blogikirjaston puolelta. Tervetuloa klubiin!