Mistä ostan Bitcoineja?

Mistä bitcoineja voi ostaa
Bitcoin ja kryptovaluutat ovat olleet monen ihmisen huulilla viime vuosina ja myös instituonaalinen kiinnostus on lisääntynyt merkittävästi. Myös KaljuKoon salkussa on oma siivunsa bitcoinia, ja olenkin ehdottomasti yksi bitcoinin puolesta puhujista. Tarkempia mietteitä Bitcoinista sijoituskohteena kannattaa lukea blogin puolelta.
 
Tässä artikkelissa on kuvattu kaksi KaljuKoon käyttämää välittäjää kryptovaluutoille: Coinmotion ja Kraken, ja kokemuksia niistä.  KaljuKoo ei suosittele tai mainosta yhtään sellaista palvelua, jota se ei olisi itse käyttänyt ja kokenut hyväksi.
 
Ennen eteenpäin menoa pari huomiota kryptovaluutoista, ja niiden välittäjistä alustoineen. Välittäjiä käyttäessä kannattaa aina muistaa, että säilyttäessäsi kryptovaluuttaa Krakenin tai Coinmotionin (tai minkään muunkaan palvelun) tileillä, sinä et oikeasti omista lompakkoja, joissa valuuttasi ovat. Sinulla on lompakkoihin itseasiassa vain käyttöoikeus. Tämä tarkoittaa sitä, että katastrofin iskiessä (firma menee nurin, hakkeroidaan, omistajat pakenee Karibialle) on mahdollista menettää kaikki näiden palveluiden sisällä olevat kolikot. Alla mainitsemani pelurit ovat osoittaneet tähän asti luotettavuutensa usean vuoden ajalta, ja koen ne hyvinkin turvallisiksi, mutta KaljuKoon suositus on silti joka tapauksessa säilyttää (etenkin pitkäaikaiset sijoitukset) omassa lompakossaan. On se sitten fyysinen tai ei.
 
Ja muista laittaa kaksivaiheinen tunnistus päälle ihan jokaiseen palveluun!
 

Kraken kokemuksia

Mielestäni paras alusta kryptokaupankäyntiin on Kraken.com
 
Kraken on loistava alusta kaupankäynnille, ja se on pysynyt pystyssä luotettavasti vuodesta 2013 lähtien (itse yritys perustettiin jo 2011), mikä on kryptomaailmassa ikuisuus. Kraken onkin yksi vanhimmista kryptovaluutan pörsseistä, ja se on navigoinut todella harmaalla alueella liikkuvien palveluiden seassa yhtenä luotettavimpana kaupankäyntialustana. Kryptomaailma on koko historiansa ollut jatkuvien hakkerointiyrityksien ja huijareiden luvattu maa, eikä näidän kanssa voi ikinä olla liian varovainen. Krakenin historia luotettavana alustana vakuutti kuitenkin minut, enkä ole kokenut palvelun kanssa tähän päivään asti mitään ongelmia ja turvallisuuteen on selvästi panostettu.
 
Jos sinulla ei ole vielä tiliä Krakeniin, avaa se KaljuKoon linkin kautta tästä. (Ja kyllä, tämä on “kumppanilinkki”, eli KaljuKoo voi jonkun sentin itselleen saada, jos rekisteröidyt tätä kautta. Mitään lisäkustannuksia tämä ei tietenkään sinulle aiheuta, mutta olet mukana tukemassa KaljuKoon blogin elämää.)
 

Kokemuksia ja huomioita Krakenista

  • Pitkäaikainen ja luotettava peluri kryptovaluuttojen kaupankäyntialustana
  • Yhdysvaltalainen yritys
  • Suht selkeä englanninkielinen käyttöliittymä, mutta ei ehkä se kaikkein käyttäjäystävällisi
  • Alhaiset kaupankäyntikustannukseUseita vaihtopareja eri kryptoille
  • Mahdollisuus kaupankäyntiin vivulla
 
Kraken kokemuksia
Kaupankäynti Krakenissa onnistuu tutuilla työkaluilla.
Kraken treidaajalle
Aktiivisemmalle treidaajalle "Kraken trader" tarjoaa vielä yksityiskohtaisemmat työkalut kaupankäyntiin.
Kraken on iso kaupankäyntialusta ja se on selvinnyt monen talven yli ilman kriisejä ja omatkin kokemukset Krakenista ovat todella positiiviset. Allekirjoittaneelta siis erittäin vahva suositus Krakenille. Laita tili tulille, jos kryptovaluuttaan sijoittaminen kiinnostaa!
 

Coinmotion kokemuksia

Jos ulkomaalainen kaupankäyntialusta kuitenkin aristaa, niin paras kotimainen vaihtoehto lienee coinmotion.com Coinmotion on suomalainen putiikki ja toimii Jyväskyläläisen Prasos Oy:n alla. Coinmotion on toiminut jo pitkään johtavana suomalaisena kryptovaluuttojen välittäjänä ja se onkin pääasiassa suomalaista markkinaa varten tehty palvelu. Rahan siirto onnistuu tuttuja suomalaisia pankkipalveluita käyttäen (toisin kuin esim. Krakenilla) ja sillä on maksulaitoksen toimilupa Suomessa.

Olen itse käyttänyt Coinmotionin palveluita useita kertoja, enkä ole vielä kertaakaan ajautunut ongelmiin. Coinmotion tarjoaa yleisimmät toimeksiantotyypit ja käyttöliittymä on hyvin siisti. Palvelun käyttö on suoraviivaisempaa, kuin esim. Krakenissa ja tutut verkkopankkipalvelut tekevät asioinnista vaivatonta. Kun avaat tilin Coinmotioniin KaljuKoon linkin kautta, saat ensimmäisen kuukauden ajalta 50% alennuksen vaihtokuluista (1% vs 2%).

Avaa Bitcoin-tili suomalaiseen Coinmotioniin, josta voit ostaa Bitcoineja tai muita kryptoja luotettavasti. Saat 50 % alennuksen kaikista kaupankäyntikuluista ensimmäisen kuukauden ajalta!

 
Osto markkinahinnalla, rajahintainen toimeksianto ja stop-määräys
Coinmotionin toimeksiantotyypit

Kokemuksia ja huomioita Coinmotionista

  • Suomalainen yritys (Prasos Oy), jolla maksulaitoksen toimilupa
  • Suomalaisille tehty palvelu, joten käyttöliittymä on suomeksi ja tutut verkkopankkimaksut mahdollisia
  • Todella yksinkertainen ja helppo käyttää
  • Vaihtoparit tällä hetkellä BTC, LTC, ETH, XRP, XLM, AAVE, LINK, USDC, UNI
  • Krakenia hieman korkeammat kaupankäyntikustannukset
Kokemuksia: Coinmotion tarjoaa rajatun määrä eri kryptovaluutoita
Coinmotionin valikoima kryptovaluuttoja

Coinmotion on oiva kotimainen vaihtoehto kryptokaupankäyntiin, vaikka kaupankäyntikulut ovat korkeammat, kuin monella ulkomaisella toimijalla. Näiden kahden toimijan välillä kotimaisuus antanee Coinmotionille paremmat pisteet luotettavuudesta/turvallisuudesta, vaikka en Krakenissakaan näe tämän suhteen mitään puutteita.

Coinmotion kokemuksia
Coinmotion hyväksyy maksutavoiksi kaikki yleisimmät kotimaiset verkkopankit
Jos tarkoituksena on ostaa pidempiä sijoituksia osaksi omaa portfoliota, niin Coinmotion on aivan loistava vaihtoehto. Coinmotion mahdollistaa myös jatkuvat ostot, jos haluat sijoittaa vaikka Bitcoiniin joka kuukausi, pikku hiljaa. Päivittäisen treidaamisen alustaksi en Coinmotionia välttämättä lähtisi suosittelemaan korkeampien kaupankäyntikustannuksien takia.
 
Osta kryptosi kotimaiselta toimijalta ja avaa tili KaljuKoon linkin kautta, niin saat ensimmäisen kuukauden ajalta 50% alennuksen vaihtokuluista (1% vs 2%).

Muut välittäjät

Netti on tietysti pullollaan pörssejä, jotka tarjoavat palveluitaan kryptokauppaan. KaljuKookin on testannut näistä oman osansa, ja ollut myös kärsijän roolissa pienempien pelureiden tuhoutuessa “altcoin manian” aikaan. Yläpuoliset ehdotukset perustuu omiin kokemuksiin, mutta varteenotettavia pelureita on paljon näidenkin ulkopuolelta. Se, että onko joku palvelu oikeasti “luotettava” tai “turvallinen” on vaikea arvioida, mutta kryptovaluuttojen maailmassa ollaan tultu tällä saralla huomattavasti eteenpäin. Sivuillani en lähde mainostamaan ensimmäistäkään palvelua, jota en ole itse kokeillut tai pysty hyvällä omallatunnolla suosittelemaan. Alla kuitenkin muutamia nimiä, jos haluat tutkia vaihtoehtoja Krakenin ja Coinmotionin ulkopuolelta.
 
Isoimmista tekijöistä, jotka yleisesti mielletään luotettavina, mainittakoon Coinbase ja Bitfinex. Näistä allekirjoittaneella ei ole omakohtaisia kokemuksia, mutta molemmat ovat isoja pelureita, ja olleet elossa hyvän tovin. Bitfinexillä tosin on myös toisenlainen yleisö, joka on pitkään pitänyt Bitfinexin toimintaa arveluttavana.
 
Jos  taas spekulointi kiinnostaa, ja intoa riittää juosta pienemmän markkina-arvon kryptovaluuttojen perässä, niin vaihtoehtoja siihenkin riittää pitkä rivi. Laajemman kattauksen “shitcoineja” tarjoaa esimerkiksi Binance ja Bitrex. Jos tästä kentästä lähtee sukeltamaan vielä pienempiin pörsseihin, niin suosittelen tekemään hyvän taustatyön ja noudattamaan terveellistä varovaisuutta.
 
Kryptomaailma on kasvanut hurjasti siitä, mitä se oli vielä 8 vuotta sitten. Silloin meininki oli vielä melkoista villiä länttä, kun minkäänlaisia säännöksiä ei ollut tai niitä ei ainakaan noudatettu. Uusia pump-and-dump kolikoita ilmestyi kymmenen viikossa ja pörssejä nousi 3 lisää jokaisen huijauksen/hakkeroinnin takia kuolleen tilalle. Nykyään tilanne on paljon valoisampi ja ainakin itse nukun yöni rauhassa, vaikka Krakenin tai Coinmotionin lompakoissa joku kolikko olisikin säilössä. Mutta kuten kaikessa, sokeasti ei kannata luottaa mihinkään/kenenkään. Ja kuten vuonna 2022 huomattiin, myös nykyään voi kryptovälittäjät olla ylivivuttaneet itsensä reilusti tai olla jopa suoranaisia ponzi-huijauksia. Näistä merkittävin oli kryptovälittäjä FTX, joka ajautui konkurssiin marraskuussa -22.

Huijareita ja epäluotettavia palveluita tulee aina olemaan. Kuten sijoituksia tehdessä, tee aina oma pohjatyö ja päätöksesi myös kryptopörssin valinnassa.

Uusi lukija

Hoi uusi lukija! Päädyitkö sivuilleni sattumalta ja ihmettelet mistä on oikein kyse?

Kraken ja Coinmotion kokemuksia on  vain yksi pieni osa KaljuKoon tarjonnasta. Kaikki julkaisut löytyvät aikajärjestyksessä blogikirjaston puolelta. Tervetuloa klubiin!