Mistä ostan Bitcoineja?

Mistä bitcoineja voi ostaa
Bitcoin ja kryptovaluutat ovat olleet monen ihmisen huulilla viime vuosina ja myös instituonaalinen kiinnostus on lisääntynyt merkittävästi. Myös KaljuKoon salkussa on oma siivunsa virtuaalivaluuttaa, ja KaljuKoo on ehdottomasti yksi bitcoinin puolesta puhujista. KaljuKoon mietteitä bitcoinista ja kryptoista kannattaa lukaista tarkemmin blogin puolelta (jahka sinne asti aiheissa ehditään). Tässä ohjeessa kuvattu kaksi KaljuKoon käyttämää välittäjää, ja kokemuksia niistä.  KaljuKoo ei suosittele tai mainosta yhtään sellaista palvelua, jota se ei olisi itse käyttänyt ja kokenut hyväksi.
 
Ennen eteenpäin menoa pari huomiota kryptovaluutoista, ja niiden välittäjistä. Välittäjiä käyttäessä kannattaa aina muistaa, että säilyttäessäsi kryptovaluuttaa Krakenin tai Coinmotionin (tai minkään muunkaan palvelun) tileillä, sinä et oikeasti omista lompakkoja, joissa valuuttasi ovat. Sinulla on lompakkoihin vain käyttöoikeus. Tämä tarkoittaa sitä, että katastrofin iskiessä (firma menee nurin, hakkeroidaan, omistajat pakenee Karibialle) on mahdollista menettää kaikki näiden lompakoiden sisällä olevat kolikot. Alla mainitsemani pelurit ovat osoittaneet tähän asti luotettavuutensa usean vuoden ajalta, ja koen ne hyvinkin turvallisiksi, mutta KaljuKoon suositus on silti joka tapauksessa säilyttää (etenkin pitkäaikaiset sijoitukset) omassa lompakossaan. On se sitten fyysinen tai ei. 
 
Ja muista laittaa kaksivaiheinen tunnistus päälle jokaiseen palveluun!
 

Kraken.com

KaljuKoon ykkössuositus kryptomaailmaan sijoittamiseen on Kraken. Kraken on loistava vaihtoehto kaupankäynnille, ja se on pysynyt pystyssä luotettavasti vuodesta 2013 lähtien (itse yritys perustettiin jo 2011), mikä on kryptomaailmassa ikuisuus. Kraken onkin yksi vanhimmista kryptovaluutan pörsseistä, ja se on navigoinut todella harmaalla alueella liikkuvien palveluiden seassa yhtenä luotettavimpana kaupankäyntialustana. Kryptomaailma on koko historiansa ollut jatkuvien hakkerointiyrityksien ja huijareiden luvattu maa, eikä näidän kanssa voi ikinä olla liian varovainen. Krakenin historia luotettavana alustana vakuutti kuitenkin minut, enkä ole kokenut palvelun kanssa tähän päivään asti mitään ongelmia ja turvallisuuteen on selvästi panostettu.
 
Jos sinulla ei ole vielä tiliä Krakeniin, avaa se KaljuKoon linkin kautta tästä. (Ja kyllä, tämä on ”kumppanilinkki”, eli KaljuKoo voi jonkun sentin itselleen saada, jos rekisteröidyt tätä kautta. Mitään lisäkustannuksia tämä ei tietenkään sinulle aiheuta, mutta olet mukana tukemassa KaljuKoon blogin elämää.)
 

Kokemuksia ja huomioita Krakenista

 • Pitkäaikainen ja luotettava peluri kryptovaluuttojen kaupankäyntialustana
 • Yhdysvaltalainen yritys
 • Suht selkeä englanninkielinen käyttöliittymä, mutta ei ehkä se kaikkein käyttäjäystävällisin
 • Alhaiset kaupankäyntikustannukset
 • Useita vaihtopareja eri kryptoille
 • Mahdollisuus marginaalikauppaan
Kraken.com on iso kaupankäyntialusta ja se on selvinnyt monen talven yli ilman kriisejä. KaljuKoolta vahva suositus Krakenille. Laita siis tili tulille, jos virtuaalivaluuttaan sijoittaminen kiinnostaa!
 

Coinmotion.com

Jos ulkomaalainen kaupankäyntialusta kuitenkin aristaa, niin paras kotimainen vaihtoehto lienee coinmotion.com. Coinmotion on suomalainen putiikki ja toimii Jyväskyläläisen Prasos Oy:n alla. Coinmotion on toiminut jo pitkään johtavana suomalaisena kryptovaluuttojen välittäjänä ja se onkin pääasiassa suomalaista markkinaa varten tehty palvelu. Rahan siirto onnistuu tuttuja suomalaisia pankkipalveluita käyttäen (toisin kuin esim. Krakenilla) ja sillä on maksulaitoksen toimilupa Suomessa.

Olen itse käyttänyt Coinmotionin palveluita useita kertoja, enkä ole vielä kertaakaan ajautunut ongelmiin. Palvelun käyttö on suoraviivaisempaa, kuin esim. Krakenissa ja tutut verkkopankkipalvelut tekevät asioinnista vaivatonta. Kun avaat tilin Coinmotioniin KaljuKoon linkin kautta, saat ensimmäisen kuukauden ajalta 50% alennuksen vaihtokuluista (1% vs 2%).

Kokemuksia ja huomioita Coinmotionista

 • Suomalainen yritys (Prasos Oy), jolla maksulaitoksen toimilupa
 • Suomalaisille tehty palvelu, joten käyttöliittymä suomeksi ja verkkopankkimaksut mahdollisia
 • Todella yksinkertainen käyttää
 • Vaihtoparit tällä hetkellä BTC, LTC, ETH, XRP, XLM
 • Krakenia korkeammat kaupankäyntikustannukset
Coinmotion on oiva kotimainen vaihtoehto kryptokaupankäyntiin, vaikka kaupankäyntikulut ovat korkeammat, kuin monella ulkomaisella toimijalla. Näiden kahden toimijan välillä kotimaisuus antanee Coinmotionille paremmat pisteet luotettavuudesta/turvallisuudesta, vaikka en Krakenissakaan näe tämän suhteen mitään puutteita.
 
Jos tarkoituksena on ostaa pidempiä sijoituksia osaksi omaa portfoliota, niin Coinmotion on aivan loistava vaihtoehto. Päivittäisen treidaamisen alustaksi en coinmotionia lähtisi kuitenkaan suosittelemaan korkeampien kaupankäyntikustannuksien takia. Osta kryptosi kotimaiselta toimijalta ja avaa tili KaljuKoon linkin kautta, niin saat ensimmäisen kuukauden ajalta 50% alennuksen vaihtokuluista (1% vs 2%).
 

Muut välittäjät

Netti on tietysti pullollaan pörssejä, jotka tarjoavat palveluitaan kryptokauppaan. KaljuKookin on testannut näistä oman osansa, ja ollut myös kärsijän roolissa pienempien pelureiden tuhoutuessa ”altcoin manian” aikaan. Yläpuoliset ehdotukset perustuu omiin kokemuksiin, mutta varteenotettavia pelureita on paljon näidenkin ulkopuolelta. Se, että onko joku palvelu oikeasti ”luotettava” tai ”turvallinen” on vaikea arvioida, mutta kryptovaluuttojen maailmassa ollaan tultu tällä saralla huomattavasti eteenpäin. Sivuillani en lähde mainostamaan ensimmäistäkään palvelua, jota en ole itse kokeillut tai pysty hyvällä omallatunnolla suosittelemaan. Alla kuitenkin muutamia nimiä, jos haluat tutkia vaihtoehtoja Krakenin ja Coinmotionin ulkopuolelta.
 
Isoimmista tekijöistä, jotka yleisesti mielletään luotettavina, mainittakoon Coinbase ja Bitfinex. Näistä allekirjoittaneella ei ole omakohtaista kokemusta, mutta molemmat ovat isoja pelureita, ja olleet elossa hyvän tovin.
 
Jos  taas spekulointi kiinnostaa, ja intoa riittää riskeerata pienemmän markkina-arvon kryptovaluuttoihin,  niin vaihtoehtoja siihenkin riittää. Laajemman kattauksen ”shitcoineja” tarjoaa esimerkiksi Binance ja Bitrex. Jos tästä kentästä lähtee sukeltamaan vielä pienempiin pörsseihin, niin suosittelen tekemään hyvän taustatyön ja noudattamaan varovaisuutta.
 
Kryptomaailma on kasvanut hurjasti siitä, mitä se oli vielä 5 vuotta sitten. Silloin meininki oli vielä melkoista villiä länttä, kun minkäänlaisia säännöksiä ei ollut tai niitä ei noudatettu. Uusia pump-and-dump kolikoita ilmestyi kymmenen viikossa ja pörssejä nousi 3 lisää jokaisen huijauksen/hakkeroinnin takia kuolleen tilalle. Nykyään tilanne on paljon valoisampi, ja ainakin itse nukun yöni rauhassa, vaikka Krakenin tai Coinmotionin lompakoissa joku kolikko olisikin säilössä. Mutta kuten kaikessa, sokeasti ei kannata luottaa mihinkään/kenenkään. Huijareita ja epäluotettavia palveluita tulee aina olemaan. Kuten sijoituksia tehdessä, tee aina oma pohjatyö ja päätöksesi myös kryptopörssin valinnassa.

Uusi lukija

Hoi uusi lukija! Päädyitkö sivuilleni sattumalta ja ihmettelet mistä on oikein kyse? Lähde KaljuKoon matkaan tavoittelemaan taloudellista vapautta ja aloita lukeminen blogin ensimmäisestä kirjoituksesta. Kaikki julkaisut löytyvät myös aikajärjestyksessä blogikirjaston puolelta. Tervetuloa klubiin!