Taloudellisen vapauden resepti

taloudellinen vapaus

Viime jutussa raapaistiin vasta pintaa s√§√§st√§misest√§ ja osakemarkkinoiden vuosittaisesta tuotosta. K√§vimme l√§pi sit√§, kuinka raha tekee rahaa ja miten sen ymm√§rt√§minen on v√§ltt√§m√§t√∂nt√§ taloudellisen rauhan saavuttamiseksi. Lis√§ksi meille selvisi, ett√§ ‚Äúsukanvarteen s√§√§st√§m√§ll√§‚ÄĚ tehd√§√§n itseasiassa tappiota, (kun inflaatio otetaan huomioon,) s√§√§st√∂- ja k√§ytt√∂tilien korkojen ollessa k√§yt√§nn√∂ss√§ nollassa. T√§ss√§ kirjoituksessa perehdyt√§√§n yl√§tasolla siihen, milt√§ KaljuKoon reseptin p√§√§raaka-aineet kokonaisuudessaan n√§ytt√§v√§t.

Taloudellisen vapauden raaka-aineet

Pyh√§ss√§ yksinkertaisuudessaan resepti taloudelliseen vapauteen on todella, todella simppeli: ‚ÄúS√§√§st√§ ja sijoita t√§ysi√§‚ÄĚ. T√§h√§n pyh√§√§n yksinkertaisuuteen liittyy kuitenkin reilusti muuttujia ja optimointia. L√§hestymistapoja on monia ja jokaisen taloudellinen tilanne ja tavoitteet ovat erilaiset. Kaljun Kapitalistin tavoitteet ovat kuitenkin korkealla, kuten ensimm√§isess√§ kirjoituksessa kerroin, ja t√§m√§n reseptin osaset on suunniteltu n√§it√§ tavoitteita silm√§ll√§ pit√§en.¬†

Reseptissä on 4 pääraaka-ainetta, joista muodostuu se karkea suunnitelma, jolla KaljuKoo itse lähestyy taloudellista riippumattomuutta.

Taloudellisen vapauden 4 raaka-ainetta

 1. Säännöllisten tulojen hankinta
 2. Menojen tiputtaminen
 3. Aggressiivinen sijoittaminen
 4. Passiivisten tulonlähteiden kerääminen

1. Säännöllisten tulojen hankinta

Ykköskohta on valitettavan välttämätön osa KaljuKoon taloudellisen vapauden suunnitelmaa. Jos vaurautta ei jotain muuta kautta ole sattunut kertymään (merkittävä perintö, lottovoitto, menestyvä huumebisnes, mitä näitä nyt on…), pitää tyytyä perinteisempiin vaihtoehtoihin. Omalla kohdalla vaurautta ei ole syliin tipahtanut, joten vaihtoehdot olivat vähissä: Töihinhän sitä oli mentävä. 

Blogissani ei ainakaan t√§ss√§ kohtaa ole tarkoitus menn√§ kovin syv√§lle ty√∂el√§m√§√§n liittyviss√§ asioissa, kuten ty√∂paikan hankkimisessa, valinnassa tai urakehityksess√§, mutta aika n√§ytt√§√§ tuleeko n√§ist√§kin asioista kirjoiteltua. T√§ss√§ vaiheessa t√§m√§ blogi on suunnattu ennen kaikkea niille, joilla ykk√∂skohta on ns. ‚Äúhallussa‚ÄĚ ja oravanpy√∂r√§ py√∂rii tyylikk√§√§sti. Jos kuitenkin olet sellaisessa el√§m√§ntilanteessa, jossa etsit ty√∂paikkaa kuumeisesti, eik√§ mik√§√§n tunnu tarttuvan, niin t√§ss√§p√§ pari ilmaista ohjetta KaljuKoolta.

Sijoita itseesi! Ja kun sanon ‚Äúsijoita‚ÄĚ, niin tarkoitan ajan ja/tai rahan sijoittamista. Me el√§m√§mme siin√§ mieless√§ onnellisessa maailmassa, ett√§ hyvin pitk√§lti kaikki on opeteltavissa netist√§. T√§m√§ mystinen tietokoneiden rihmasto, jota internetiksi kutsutaan, tarjoaa avun hyvin pitk√§lti jokaiseen ongelmaan, joita ihmiselle voi tulla vastaan:¬†

 • ‚ÄúMiten ty√∂paikkaa kannattaa hakea?‚ÄĚ -> Googleta ja opettele
 • ‚ÄúMillainen on hyv√§ CV?‚ÄĚ -> Googleta ja ala hommiin
 • ‚ÄúMutta ei minulla ole kokemusta Photoshopin k√§yt√∂st√§‚ÄĚ -> Googleta, Youtube py√∂rim√§√§n ja opettele
 • ‚ÄúKeitti√∂n viem√§ri ei ved√§‚ÄĚ -> Googleta ja hanskat k√§teen
 • ‚ÄúMiten googletan tehokkaimmin?‚ÄĚ -> Googleta
 • ‚ÄúMiten p√§√§sen el√§kkeelle ennen kun t√§yt√§n 50?‚ÄĚ-> https://kaljukapitalisti.fi¬†
 • ‚ÄúMit√§ t√§m√§ outo n√§ppyl√§ silm√§ss√§ni tarkoittaa?‚ÄĚ -> MENE L√Ą√ĄK√ĄRIIN

Suurin osa tästä tiedon valtamerestä on kaiken hyvän lisäksi täysin ilmaista eurojen puolesta, mutta aikaa sinun täytyy silti sijoittaa. Ykkösvaiheeseen pääseminen ei ole todellakaan niin vaikeaa, kuin miltä se saattaa alkuun vaikuttaa. KaljuKoo hyppäsi itse työelämään täysin Googlen voimin. Suhteiden avulla ei työpaikkoja ollut jonossa, joten työnhaku oli opeteltava itse. CV:t, hakemukset, työhaastattelut jne. Näihin kaikkiin löytyy valtava määrä materiaalia, jotka oli vain opeteltava, ja niin oravanpyörä saatiin pyörimään.

Tuloja on joka tapauksessa oltava, ett√§ reseptiss√§ p√§√§st√§√§n eteenp√§in. Suurimmalla osalla meist√§ t√§m√§ tarkoittaa normaalia palkkaty√∂t√§, mutta s√§√§nn√∂llisi√§ tuloja voi saada muillakin keinoin. Oli p√§√§asiallinen tulonl√§hde sitten palkkaty√∂, yritt√§minen, treidaaminen, vedonly√∂nti tai mit√§ ikin√§, niin kohdat 2‚Äď4 tulee silti hoitaa kuntoon.

2. Menojen tiputtaminen

Noniin, nyt meill√§ on s√§√§nn√∂llinen tulonl√§hde. Vaikka valtio tarjoaakin ty√∂tt√∂mille jonkinmoisen summan, niin siit√§ voi KaljuKoonkin ohjeilla olla vaikea l√§hte√§ s√§√§st√§m√§√§n riitt√§vi√§ m√§√§ri√§. Sen sijaan suomalaisen keskituloilla p√§√§st√§√§n jo eritt√§in pitk√§lle. Suomalaisen mediaanitulot vuonna 2018 oli 3079 ‚ā¨. Ansiot toki skaalautuu i√§n my√∂t√§ yl√∂sp√§in, mutta nuoremmillakin on hyv√§t mahdollisuudet p√§√§st√§ vastaaviin lukuihin pian ensimm√§isten ty√∂vuosien j√§lkeen (varsinkin itselleni tutulla ICT-alalla). T√§rkeint√§ on kuitenkin oivaltaa, ett√§ tuloja merkityksellisemp√§√§ on palkasta s√§√§st√∂√∂n j√§√§v√§ osuus.

Korkealla palkkatulolla ei yksin√§√§n tee taloudellisen vapauden tavoittelussa yht√§√§n mit√§√§n. Varsin yleinen ilmi√∂ onkin, kun normaali (= KaljuKoon reseptist√§ t√§ysin tiet√§m√§t√∂n) henkil√∂, sanotaan vaikka ‚Äúrahaj√§sti‚ÄĚ, saa mojovan palkankorotuksen, ei kuun lopussa ole k√§teen j√§√§nyt yht√§√§n euroa enemp√§√§ kuin aiemminkaan. Tilanne voi olla jopa huonompi, kuin pienemm√§ll√§ palkalla aiempina kuukausina. Mit√§ oikein tapahtui? Olen seurannut vierest√§ t√§t√§ ilmi√∂t√§ suu auki useita kertoja. On jopa √§llistytt√§v√§√§ miten rahaj√§stit toimivat: Jos tilille yht√§kki√§ ilmaantuu ‚Äúylim√§√§r√§ist√§‚ÄĚ, niin se on kulutettava v√§litt√∂m√§sti johonkin turhaan. On se sitten uusi telkkari, kello tai keng√§t. T√§ll√§ tyylill√§ on aivan sama tuleeko nettotuloja kuukaudessa 2000 ‚ā¨ vai 6000 ‚ā¨ ‚Äď taloudellinen vapaus on aivan yht√§ kaukana.¬†

Jos et vielä lukenut edellistä kirjoitusta säästämisestä, niin se kannattaa käydä ehdottomasti lukaisemassa, jotta tiedät mistä on kyse. Säästäminen ja menojen hallinta on yhtä lailla täysin välttämätön raaka-aine KaljuKoon reseptissä, ja siihen tullaan panostamaan monessa kirjoituksessa tulevaisuudessa. Säästämisen alkeet on hyvä paikka aloittaa.

Yksi helppo tapa lähteä liikkeelle menojen karsimisessa on peruspalveluiden kilpailuttaminen. Pelkästään KaljuKoon kilpailuttamisoppaalla voit säästää vuodessa satoja euroja.

3. Aktiivinen sijoittaminen

Okei, rahaa tulee sis√§√§n, ja siit√§ j√§√§ el√§misen j√§lkeen jotain s√§√§st√∂√∂nkin. Loistavaa! Moni ei p√§√§se koko el√§m√§ns√§ aikana edes t√§h√§n pisteeseen, mutta on meill√§ viel√§ matkaa. Viime kerralla opimme miten s√§√§st√∂tili√§ kartuttamalla p√§√§omamme itseasiassa valuu pikkuhiljaa viem√§riin, mutta passiivisella indeksiosuusrahastosijoittamisella (huh mik√§ sana. K√§ytet√§√§n jatkossa termi√§ ‚ÄúETF‚ÄĚ) tulokset ovat aivan eri luokkaa pitk√§ss√§ juoksussa.

KaljuKoon reseptissä käytin sijoittamisstrategiasta sanavalintaa aktiivinen. En parempaa termiä tähän hätään keksinyt, mutta tarkoitan sillä mallia, jossa sijoittamisesta otetaan hieman aktiivisempaa otetta ja sijoituksia tehdään myös yksittäisiin instrumentteihin pelkän passiivisen ETF-sijoittamisen lisäksi. Tässä kirjoituksessa ei mennä yhtään sen syvemmälle tähän kaninkoloon, mutta aiheeseen tullaan palaamaan monelta eri kulmalta tulevissa kirjoituksissa. Jos haluat kuitenkin oikaista, niin Sijoittamisen alkeet auttaa sinut oikealle polulle.

4. Passiivisten tulonlähteiden kerääminen

Kohdat 1‚Äď3 oikeastaan kattavat jo reseptin syvimm√§n olemuksen: ‚ÄúS√§√§st√§ ja sijoita t√§ysi√§‚ÄĚ. Nelj√§nneksi raaka-aineeksi otin viel√§ mukaan passiiviset tulonl√§hteet, vaikka t√§m√§ liittyykin todella vahvasti edelliseen kohtaan sijoittamisesta. Passiivinen tulonl√§hde tarkoittaa juuri sit√§ milt√§ se kuulostaakin: rahaa tulee sis√§√§n ilman, ett√§ sen eteen tarvitsee tehd√§ juurikaan t√∂it√§. T√§ss√§kin muistetaan taustalla se t√§rke√§ ajatus, ett√§ meid√§n t√§ytyy laittaa meid√§n rahat t√∂ihin. Jokainen euro on meid√§n oma pieni ty√∂ntekij√§, ja se ty√∂voima t√§ytyy laittaa hyviin hommiin.¬†

Tyypillisiä passiivisia tulonlähteitä ovat:

 1. Osakkeet ja niiden osingot
 2. Sijoitusasunnot
 3. Digitaalisen sisällön myynti (kuten E-kirjat, verkkokurssit, oppaat, uutiskirjeet)
 4. Blogilla/Verkkosivulla mainostaminen (köh köh)

Mikään näistä kohdista ei ole niin passiivinen, etteikö sen eteen pitäisi nähdä vaivaa. Osassa pitää olla pääomaa omasta takaa ja osa syö resurssien puolesta enemmän aikaa kuin rahaa. Yhdistävä tekijä kaikissa on se, että etenkin alkuun pääseminen on työlästä ja vaatii reilua panostusta. Taloudellisen vapauden reseptissä passiivisilla tulonlähteillä on kuitenkin todella iso merkitys, eikä niitä parane unohtaa.

Taloudellinen vapaus ei ole monimutkaista

Taloudellinen vapaus ei ole missään nimessä ole monimutkaista ja uskon tällä reseptillä saavuttavani sen itse paljon standardia aiemmin. Jokaisessa kohdassa on toki opeteltavaa ja vaivaa on nähtävä. Se on kuitenkin helposti sen arvoista.

Ideana ei ole, että saamme säästötilille x-määrän rahaa, jolla voidaan elellä maailmanloppuun, vaan pikemminkin saada kasaan sellainen eläkesalkku + tulovirta, millä maailmanloppua paranee odotella turvallisin mielin. Seuraavassa kirjoituksessa perehdytään konkreettisesti siihen, mitä taloudellinen vapaus vaatii. Lisäksi KaljuKoo vastaa ehkä siihen kiinnostavimpaan kysymykseen:

‚ÄĚPaljonko sit√§ massia t√§ytyy oikein olla, ett√§ voin nostaa jalat p√∂yd√§lle??‚ÄĚ

Uusi lukija

Hoi uusi lukija! P√§√§dyitk√∂ sivuilleni sattumalta ja ihmettelet mist√§ on oikein kyse? L√§hde KaljuKoon matkaan tavoittelemaan taloudellista vapautta ja aloita blogin lukeminen ensimm√§isest√§ kirjoituksesta. Kaikki julkaisut l√∂ytyv√§t my√∂s aikaj√§rjestyksess√§ blogikirjaston puolelta. Tervetuloa klubiin!

Tilaa KaljuKoon Uutiskirje alta

0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit

TILAA UUTISKIRJE

Suunnittele oma matkasi kohti taloudellista vapautta. Tilaa KaljuKoon ilmainen uutiskirje, niin et jää paitsi KaljuKoon blogin uusimmista kirjoituksista ja ideoista.